Θεολογία και Ζωή

Οι φωνές των γονιών αρρωσταίνουν τα παιδιά

20 Νοεμβρίου 2012

Οι φωνές των γονιών αρρωσταίνουν τα παιδιά

Το ξύλο δεν βγήκε τελικά από το παράδεισο καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα όσοι γονείς χτυπούν ή απλά υψώνουν τη φωνή τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι γονείς που χαστουκίζουν ή φωνάζουν στα παιδιά τους, τα εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διάφορα προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι χτυπούν ή υψώνουν τη φωνή τους στα παιδιά, τα εκθέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άσθματος.

“ Οι φωνές και το ξύλο μπορεί να έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση προβλημάτων υγείας στα παιδιά όταν μεγαλώσουν ”

Οι ερευνητές ισχυρίζονται μάλιστα ότι ακόμη και οι φωνές ή και το ήπιο ξύλο (λ.χ. ένα απλό χαστούκι)  μπορεί να επιφέρουν μακροπρόθεσμα τις ίδιες συνέπειες στην υγεία του παιδιού, όσο και η σοβαρή κακοποίηση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι «σκληρές τιμωρίες» κατά την παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας στη μετέπειτα ζωή τους. Ο λόγος θα μπορούσε να οφείλεται  στο γεγονός ότι φωνάζοντας στα παιδιά ή χτυπώντας τα έστω και λίγο, οι γονείς τους προκαλούν στρες. Σύμφωνα με τη μελέτη τα αυξημένα επίπεδα του στρες, με τη σειρά τους, μπορεί να  προκαλέσουν βιολογικές αλλαγές στον οργανισμό των παιδιών, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Behavioural Medicine».

Πηγή: news.pathfinder.gr