Θεολογία και Ζωή

Καρποί φιλανθρωπίας στη Μουάνζα

22 Νοεμβρίου 2012

Καρποί φιλανθρωπίας στη Μουάνζα

Το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Μουάνζας είναι άμεση συνάρτηση της αγάπης και της προσφοράς των Ορθοδόξων Ελλήνων αδελφών μας. Εκείνοι είναι που μας δίνουν τη δυνατότητα με ποικίλους τρόπους να ευεργετούμε και να ανακουφίζουμε τις πληγές των εμπερίστατων και αβοήθητων Αφρικανών.

Συχνά, περισσότερο ή λιγότερο, παραλαμβάνουμε τα δώρα της αγάπης τους με container, και έτσι μπορούμε να δώσουμε στους φτωχούς συμπολίτες μας τη χαρά ότι δεν είναι μόνοι τους, πως η Εκκλησία τούς νοιάζεται και στέκεται κοντά τους, όχι μόνο πνευματικά αλλά και υλικά.

Η πρόθεσή μας να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους στην ψυχοσωματική τους υπόσταση και να μοιραστούμε μαζί τους λίγο από το ιδιαίτερα βαρύ φορτίο που σηκώνουν καθημερινά, μας οδήγησε στο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρθηκαν κατά καιρούς, στον τομέα της υγείας. Ήδη λειτουργεί ένα καλά εξοπλισμένο νοσοκομείο-κέντρο υγείας στα περίχωρα της πόλης Bukoba, που προσφέρει ανακούφιση σε δεκάδες ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Kagera, σε βασικές ανάγκες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Η παρουσία εθελοντικών ομάδων Ελλήνων και Αμερικανών ιατρών, κατά διαστήματα, στην περιοχή αποτελεί πραγματική ευλογία και χαρά για όλους μας. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτές οι ομάδες σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή της μητροπολιτικής επικράτειας είναι πολύτιμες και σταλάζουν παρηγοριά και ελπίδα στους πονεμένους αδελφούς μας.

Η εκπαίδευση των παιδιών και των νέων είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα. Μέσα από τη γνώση η ζωή τους μπορεί να αλλάξει και να αναμορφωθεί ριζικά. Η μόρφωση θα τους φέρει, αν το θελήσουν, πιο κοντά στην Αλήθεια, που τόσο διψά κάθε ανθρώπινη ψυχή αλλά ιδιαίτερα και έντονα η αφρικανική ψυχή. Οι ικανότητές τους είναι πολλές και η όρεξή τους μεγάλη, όμως το εκπαιδευτικό και βιοτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανέλιξη και πρόοδό τους.

Η έγνοια και ο προβληματισμός μας πάνω στο θέμα αυτό είναι σχεδόν αδιάκοπος. Οι Ορθόδοξοι Έλληνες μάς έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να το κάνουν. Με τη συνδρομή τους έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία δύο Γυμνάσια, που έχουν τη μορφή οικοτροφείου, σε εγκαταστάσεις της Εκκλησίας μας. Η λειτουργία τους είναι ικανοποιητική και στους χώρους αυτούς τα παιδιά εκτός από τις γνώσεις μπορούν να διδαχθούν ήθος και εντιμότητα.

Επίσης, μεγάλους ευεργέτες της ζωής τους θεωρούν οι Ορθόδοξοι νέοι και νέες της Μητροπόλεως τους ανθρώπους εκείνους –ομόδοξους και ομόπιστούς τους– που με αγάπη και ενθουσιασμό στήριξαν και ενίσχυσαν με κάθε τρόπο τα βήματά τους στις ανώτερες μορφωτικές βαθμίδες (Λύκειο και Πανεπιστήμιο ή Κολλέγιο). Οι νέοι αυτοί σήμερα είναι επιστήμονες και κάποιοι από αυτούς με ευγνώμονα διάθεση στηρίζουν με τη σειρά τους το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφέροντας τους καρπούς των σπουδών τους στον αγρό της Εκκλησίας. Ξέρουν καλά, πως ένα άπιαστο όνειρο έγινε πραγματικότητα, γιατί ευαίσθητοι άνθρωποι με την πίστη του Χριστού στην καρδιά στάθηκαν κοντά τους με φροντίδα και ενδιαφέρον.

  

Ο π. Σωσσθένης Kiyonga, ιθαγενής ιεραπόστολος της Μουάνζας

 Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στάθηκε από την αρχή αρωγός στο έργο του ευαγγελισμού των ψυχών στη βόρεια Τανζανία, ενισχύοντας παντοιοτρόπως τον π. Σωσθένη Kiyonga, πρώτο Τανζανό ιεραπόστολο στην περιοχή, που αυτό το μήνα συμπληρώνει 8 χρόνια από την κοίμησή του. Χάρη στην ακάματη διακονία του σε μια έκταση όση και της Ελλάδας και υπηρετόντας σε 30 ενορίες, χιλιάδες ψυχές βρήκαν τη σωτηρία κοντά στο Χριστό. Ευελπιστούμε, ότι με τις ευχές του η ορθόδοξη πίστη θα ριζώνει και θα καρπίζει όλο και περισσότερο στην αφρικανική γη. Για όλα αυτά σάς ευχαριστούμε και ζητούμε τις προσευχές σας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 Πηγή:ierapostoles.gr