Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Χειμωνιάτικη… υγεία με 7 tips

30 Νοεμβρίου 2012

Χειμωνιάτικη… υγεία με 7 tips

Πώς είναι δυνατόν να διατηρήσετε τον οργανισμό σας γεμάτο με ενέργεια, το ανοσοποιητικό σας σύστημα …ανέπαφο και τη γενικότερη υγεία σας σε καλά επίπεδα, όταν ο καιρός δεν έχει δείξει ακόμα το πιο σκληρό του πρόσωπο; Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση.

Ο χειμώνας μπορεί να έχει τις χάρες του, έχει όμως και αντίστοιχες απειλές, που έχουν βαλθεί να «καταρρακώσουν» την υγεία όλων. Λιγότερος ήλιος, ψύχρα, «κλεισούρα», λιγότερη άσκηση και μία μόνιμη αίσθηση …χειμερίας νάρκης, δε βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να κρατηθεί μακριά από γρίπες και κρυώματα.

Ευτυχώς βέβαια, που υπάρχουν και κάποια tips, 7 συγκεκριμένα, που συγκέντρωσε το click@Life και σας τα παρουσιάζει προκειμένου να σας κρατήσει…υγιείς.

1. Πίνετε υγιεινά

Τα ζαχαρώδη και καφεϊνούχα ροφήματα καταπιέζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τη λειτουργία του, συμβάλλοντας τόσο στην αύξηση του βάρους όσο και στην αφυδάτωσή του οργανισμού σας. Βοηθήστε τον εαυτό σας πίνοντας 6 με 8 ποτήρια νερό τη μέρα ή τσάι με βότανα, που βοηθά το πεπτικό σας σύστημα, συμβάλει στη διατήρηση του σωματικού σας βάρους και ενισχύει την ενέργειά σας.

Τα πράσινα και λευκά τσάγια ειδικά είναι μία μοναδική γευστική μέθοδος αντιοξειδωτικής «επίθεσης» του οργανισμού σας σε έναν απειλητικά κρύο χειμώνα, που πλησιάζει.

2. Έλα ύπνε και πάρε το…

Ο ύπνος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επαναφορτίσετε τον οργανισμό σας με ενέργεια, ειδικά έπειτα από μία αγχωτική μέρα. Σιγουρευτείτε ότι στο δωμάτιο επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, διασφαλίζοντας ότι ο οργανισμός σας θα εκκρίνει τη σωστή ποσότητα μελατονίνης, η οποία θα «επανορθώσει» την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

3. Μακριά από πρόσθετες ζάχαρες

Όχι μόνο θα παχύνετε πριν καν μπει ο χειμώνας, αλλά τα εξευγενισμένα άλευρα και οι διάφορες μορφές ζάχαρης είναι ικανά να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με απλά λόγια, αν κυκλοφορεί γρίπη ή κρύωμα και εσείς αποφασίσετε να «γλυκαθείτε» με σοκολάτες, μπισκοτάκια και άλλους «αμαρτωλούς πειρασμούς» δημιουργείτε το ιδανικό περιβάλλον για να αρρωστήσετε.

Αν θέλετε κάτι γλυκό προτιμήστε καλύτερα κάποιο φρούτο ή τουλάχιστον επιλέξτε μαύρη σοκολάτα (με περιεκτικότητα σε κακάο 70% και πάνω), η οποία περιέχει φυτικές φαινόλες, που μειώνουν και την αρτηριακή πίεση.

4. Σκόρδο…ευφραίνει καρδίαν

Οι θειικές ενώσεις, που περιέχει το σκόρδο συμβάλουν στην αύξηση της δραστικότητας των δύο βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος: των λεμφοκυττάρων Τ και των μακροφάγων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην καταπολέμηση του κρυώματος. Ωμό ή μαγειρεμένο, το σκόρδο αποτελεί ασπίδα για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

5. Ψευδάργυρος, ο «θησαυρός»

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πρόληψη του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Τα στρείδια, το συκώτι, το άπαχο βοδινό κρέας, το χοιρινό, η γαλοπούλα, το αρνί, οι φακές, η κολοκύθα, το σουσάμι, τα ρεβίθια και το γιαούρτι είναι ιδανικές πηγές ψευδάργυρου στη διατροφική αλυσίδα.

6. Υπερ-φρούτα και υπερ-λαχανικά

Πρόσφατη έρευνα της Καναδικής Επιτροπής Υγείας έδειξε ότι, η πλειονότητα των ανθρώπων καταναλώνουν λιγότερα από 5 είδη φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Αν ωστόσο, θέλετε να αποκτήσετε σθεναρή αντίσταση απέναντι στα κρύα του χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνετε 5 με 10 διαφορετικές «μερίδες» φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα, μία μερίδα μπορεί να είναι ένα μέτριο φρούτο ή λαχανικό, μία κούπα σαλάτα ή μισό ποτήρι χυμός.

7. Move it, move it

Μην υποκύπτετε στη δικαιολογία του «έχει κρύο, άρα δεν γυμνάζομαι» γιατί οι πιθανότητες να κρυολογήσετε αυξάνονται. Ντυθείτε ανάλογα με την εποχή και πηγαίνετε έστω και για έναν γρήγορο περίπατο, κάνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό και ανθεκτικό στις προκλήσεις του…καιρού.

Και μη ξεχνάτε να ελέγχετε και τα επίπεδα του…στρες τον χειμώνα. Επειδή ακριβώς ο ήλιος είναι δυσεύρετος, η διάθεση και η ενέργεια «πέφτουν» κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι φίλοι, τα χόμπι και ο προσωπικός χρόνος είναι αυτόν τον καιρό πιο αναγκαία από ποτέ.

Πηγή: clickatlife.gr