Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Φεύγει από την Ουκρανία ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας;

12 Δεκεμβρίου 2012

Φεύγει από την Ουκρανία ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας;

Mε τη διαμόρφωση του λιμανιού και τη γεωγραφική του θέση, το Νοβοροσίσκ είναι σχεδόν έτοιμο να πάρει τη θέση του σαν την κύρια βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πηγή: TASS

Mε τη διαμόρφωση του λιμανιού και τη γεωγραφική του θέση, το Νοβοροσίσκ είναι σχεδόν έτοιμο να πάρει τη θέση του σαν την κύρια βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πηγή: TASS

Αλεξέι Μιχαΐλοφ, Ντμίτρι Μπαλμπούροφ, εφημερίδα “Izvestia”

<!–

Η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, “Μοσχα”, μετακομίζει του χρόνου στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταδιακή και πιθανώς σε μεγάλο βάθος χρόνου μετεγκατάσταση του Στόλου, από τη βάση του στην Ουκρανία, σε νέα, στη Ρωσία.

–>

Η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, “Μοσχα”, μετακομίζει του χρόνου στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταδιακή και πιθανώς σε μεγάλο βάθος χρόνου μετεγκατάσταση του Στόλου, από τη βάση του στην Ουκρανία, σε νέα, στη Ρωσία.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου τμήματος στη ρώσικη ναυτική βάση, στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, δήλωσαν στην εφημερίδα Izvestia αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες το υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί για μεγάλα πολεμικά πλοία μικρού βυθίσματος και έτσι θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη μετεγκατάσταση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (ΣΜΘ) από την Κριμαία (Ουκρανία) στο Νοβοροσίσκ(Ρωσία). Το πρώτο πλοίο που θα ναυλοχήσει στη νέα βάση είναι η ναυαρχίδα του ΣΜΘ, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» (Μόσχα).

«Η βάση ιδρύθηκε το 1997 στη «ναυτική» αμυντική ζώνη του λιμανιού Νοβοροσίσκ. Τώρα το λιμάνι εκβαθύνεται για να δέχεται πλοία με μεγάλο βύθισμα, επεκτείνονται οι προβλήτες, κατασκευάζονται κυματοθραύστες και προστατευτικά για τους ισχυρούς ανέμους. Η βάση θα είναι έτοιμη να δεχθεί τα πρώτα πλοία από το τρέχον έτος» λέει ο συνομιλητής μας στην κεντρική διοίκηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Για την κανονική λειτουργία της βάσης είναι επίσης αναγκαία η κατασκευή υπογείων αποθηκών οπλισμού, προμηθειών και καυσίμων για τα πλοία, φυλασσόμενα υπόγεια κέντρα επικοινωνιών, κέντρα διοίκησης, κλπ, εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιεί το προσωπικό και το επιτελείο διοίκησης του ΣΜΘ που θα μετακομίσει στα πάτρια εδάφη. Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών είναι σχετικά νωρίς να μιλάμε, καθώς η εμπειρία από τη τρέχουσα κύρια ναυτική βάση του ΣΜΘ στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, δείχνει ότι η βάση για να ολοκληρωθεί χτιζόταν και τελειοποιούταν για δεκάδες χρόνια, τονίζει ο αξιωματικός.

Η βάση στην Σεβαστούπολη

«Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα από τη συμφωνία για την κατανομή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του 1992. Στο παράρτημα της συμφωνίας, αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί και τα είδη των πλοίων τα οποία επιτρέπεται από την Ουκρανία να ναυλοχούν στη βάση της Σεβαστούπολης. Είναι πολύ δύσκολο να πάει άλλο καράβι στην κριμαϊκή βάση. Η ουκρανική πλευρά δεν επιτρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο παράρτημα»,πρόσθεσε ο ίδιος.

Η συμφωνία, δεν επιτρέπει επίσης τον επανεξοπλισμό και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων πλοίων του στόλου. Υπάρχουν και καθαρά πολιτικές «κρίσεις». Ο αξιωματικός του ΠΝ υπενθύμισε το γεγονός που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2008.Μια ομάδα πλοίων εκπλήρωσε την πολεμική της αποστολή στα ανοικτά των ακτών της Γεωργίας, αλλά οι ουκρανικές αρχές εμπόδιζαν ποικιλοτρόπως την επιστροφή τους στην Σεβαστούπολη. Επιπλέον, κατά περιόδους δημιουργούνται σκάνδαλα που αφορούν στις ναυτικές εγκαταστάσεις και στην περιουσία του στόλου.

Τα προβλήματα

Από τη στιγμή που θα έχει το Νοβοροσίσκ σαν βάση, ο στόλος θα είναι σε θέση να ανανεωθεί. Το 2013 θα μπει σε υπηρεσία το νέο υποβρύχιο, σχέδιο 636 -«Νοβοροσίσκ», και το πρώτο περιπολικό του σχεδίου 11356 – «Admiral Grigorovich». Μέχρι το τέλος του 2016, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα παραλάβει πέντε νέα περιπολικά και πέντε υποβρύχια.

Ωστόσο,ορισμένοι από τους αξιωματικούς του ΣΜΘ θεωρούν ότι η Σεβαστούπολη πρέπει να παραμείνει σαν μια σημαντική ναυτική βάση. «Στην Κριμαία υπάρχει ένα μεγάλο και βαθύ λιμάνι, τα πλοία προστατεύονται από τη φύση και τη δομή του λιμανιού. Το Νοβοροσίσκ είναι ανοιχτό σε όλους τους ανέμους. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί δεν έχουμε πλοία μεγαλύτερα από ναρκαλιευτικά και μικρά ανθυποβρυχιακά πλοία.Γενικά, οι υδρο-μετεωρολογικές συνθήκες στο λιμάνι της πόλης Καμπαρντίνκα (λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του Νοβοροσίσκ, στα παράλια της περιφέρειας Κρασνοντάρ)είναι πολύ πιο ευνοϊκές, είπε ένας από τους αξιωματικούς.

Επιπλέον,στη Σεβαστούπολη υπάρχει έτοιμη υποδομή, ναυπηγεία, πλωτές δεξαμενές, ενώ στο Νοβοροσίσκ, μέχρι στιγμής, τίποτα το σημαντικό. Η κατασκευή των υποδομών είναι στα σχέδια, αλλά χωρίς εργοτάξια συντήρησης και επισκευών και αποβάθρες, δεν μπορεί να εξυπηρετηθούν σωστά τα πλοία και να γίνουν ποιοτικές επισκευές των πλωτών μέσων του στόλου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, πρώην διοικητής του ΣΜΘ,Βλαντίμιρ Κομογιέντοφ δεν τρομάζει από τις δυσκολίες. «Η βάση στο Νοβοροσίσκ υπήρχε από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το ΠΝ έκανε διασπορά σημείων βάσεων και υλικού, για να αποφύγει τα μεγάλα χτυπήματα. Αλλά σε καιρό ειρήνης απαιτούνται συγκροτημένες βάσεις για να διατηρούνται σωστά οι προμήθειες και να γίνονται οι επισκευές», είπε ο Ναύαρχος. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του ΣΜΘ, με τη διαμόρφωση του λιμανιού και τη γεωγραφική του θέση, το Νοβοροσίσκ είναι σχεδόν έτοιμο να πάρει τη θέση του σαν την κύρια βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

 

Πηγή: rbth.gr