Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φωτογραφική έκθεση για τη σύληση μνημείων της Μόρφου στο Παλάτι του Γουέστμινστερ

12 Δεκεμβρίου 2012

Φωτογραφική έκθεση για τη σύληση μνημείων της Μόρφου στο Παλάτι του Γουέστμινστερ

gournmister

Επόμενος σταθμός το Βελιγράδι και οι Βρυξέλλες

Λονδίνο: Σε αίθουσα του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στεγάζει τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων, φιλοξενήθηκε το βράδυ της Τετάρτης έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Μόρφου: Η σύληση και η καταστροφή της πανάρχαιας κληρονομιάς».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το δήμο Μόρφου, την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, τον Οργανισμό Επαρχίας Μόρφου και τους Φίλους της Μόρφου στο Μπάρνετ, τον λονδρέζικο δήμο με τον οποίο η κατεχόμενη πόλη έχει αδελφοποιηθεί.

Οι φωτογραφίες των βεβηλωμένων, κατεστραμμένων ή παρατημένων θρησκευτικών, αρχαιολογικών και λοιπών πολιτιστικών μνημείων αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής της κληρονομιάς της Μόρφου, που συνιστά και καταστροφή μέρους της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έκθεση ταξίδεψε μέχρι το Λονδίνο μετά από ανάλογες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Σλοβενία και ετοιμάζεται το νέο έτος να επισκεφθεί το Βελιγράδι και τις Βρυξέλλες.

Στο Λονδίνο εκτέθηκαν οι φωτογραφίες του Μορφίτη Μιχάλη Γεωργιάδη, ενός εκ των πέντε φωτογράφων που έχουν δημιουργήσει τη συλλογή. Ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, τόνισε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, τις δυσκολίες που υπήρχαν στη λήψη των συγκεκριμένων φωτογραφιών και στάθηκε στη σημασία τους.

«Οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις εκκλησίες και τα αρχαιολογικά μνημεία της Μόρφου μας και αποτελούν αποτέλεσμα και απόδειξη της προσπάθειας να τουρκοποιηθεί η περιοχή, η οποία όμως έχει βαθιές ρίζες στον ελληνισμό», ανέφερε ο κ. Πίττας. Πρόσθεσε ότι τα μνημεία που απεικονίζονται είναι ο πολιτισμός της Κύπρου, αλλά και ο πολιτισμός της Ευρώπης, τον οποίο «πρέπει να υπερασπιστούμε». Δήλωσε πάντως ότι δεν είναι αισιόδοξος, «αλλά μάλλον απογοητευμένος» αναφορικά με τις πιθανότητες να αλλάξει η κατάσταση ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων.

Ο εδώ και δεκαετίες φίλος της Κύπρου βουλευτής των Εργατικών σερ Άλαν Μιλ, από την ομάδα των βουλευτών που απηύθυναν την πρόσκληση για φιλοξενία της έκθεση στο Γουέστμινστερ, σχολίασε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για καταπληκτική έκθεση, η οποία συνιστά μαρτυρία της πρόθεσης και της καταστροφής των κατοχικών δυνάμεων στο νησί.

«Δεν μπορεί να επιτρέπεται τέτοια σύληση ευρωπαϊκών πολιτιστικών μνημείων», τόνισε ο σερ Άλαν επικρίνοντας πέρα από την Τουρκία την ΕΕ και τη βρετανική κυβέρνηση διότι δεν έχουν αρθεί στο ύψος του ρόλου τους και της ευθύνης τους «απέναντι σε μία χώρα σύμμαχο και μέλος της ενωμένης Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας όπως είναι η Κύπρος». Σχολιάζοντας το περιεχόμενο των φωτογραφιών έκανε λόγο για «μια σειρά εικόνων αποτυχίας» της Ευρώπης και της Βρετανίας, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου η κατάσταση στην Κύπρο θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μόρφου σημείωσε ότι η έκθεση θέλει να υπογραμμίσει την πραγματικότητα των εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος της Κύπρου και της Ευρώπης και του πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε.

Ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γιώργος Χριστοφίδης χαρακτήρισε την έκθεση οδυνηρή υπενθύμιση των όσων συμβαίνουν στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι “επιβεβαιώνουν πέραν αμφισβήτησης την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ως αποτέλεσμα ενορχηστρωμένης προσπάθειας να διαγραφούν τα ίχνη των ανθρώπων που έζησαν σε αυτό το μέρος του κόσμου επί χιλιάδες χρόνια”, σε μια «απαράδεκτη προσβολή» κατά του πολιτισμένου κόσμου. Πρόσθεσε ότι για τους Βρετανούς βουλευτές που παρέστησαν η έκθεση μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσθετη μαρτυρία που ενθαρρύνει το διπλασιασμό των προσπαθειών τους να τερματιστεί αυτή η επονείδιστη πρακτική της κατοχικής δύναμης.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών σερ Ρότζερ Γκέιλ χαρακτήρισε την έκθεση «θαυμάσια» ως προς τις φωτογραφίες και «τρομερή» ως προς την καταστροφή που απεικονίζουν. Εξέφρασε τη σιγουριά του ότι μια μέρα οι Μορφίτες θα αρχίσουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης και διαβεβαίωσε ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα είναι εκεί μαζί τους. «Ξέρουμε ότι μια μέρα το πρόβλημα θα λυθεί και εσείς θα πάρετε πίσω τη γη και την κληρονομιά σας», κατέληξε ο σερ Ρότζερ.

Στη δική του ομιλία ο σερ Άλαν Μιλ σημείωσε ότι ο δήμαρχος Μόρφου και οι Μορφίτες διαφωτίζουν με την παρουσία τους και την έκθεση ολόκληρη την Ευρώπη, μια έκθεση που αποτελεί παράδειγμα της αποτυχίας της Βρετανίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ρόλου της εγγυήτριας δύναμης. Έδωσε τη δέσμευσή του ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του που στηρίζουν τους Κυπρίους δε θα μείνουν αδρανείς έως ότου επιτευχθεί μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρος.

Τέλος, ο Άντι Λοβ των Εργατικών εξέφρασε τη μεγάλη του ευχαρίστηση για την παρουσία του σε μια τέτοια έκθεση αλλά και τη βαθιά του λύπη. «Ο καθένας θα έπρεπε να νιώθει σοκ και αποτροπή μπροστά σε όσα έχουν συμβεί στη Μόρφου και αλλού» είπε ο Βρετανός βουλευτής, δηλώνοντας πως οι φωτογραφίες είχαν βαθύ αντίκτυπο στον ίδιο. Υποσχέθηκε ότι οι πολλοί φίλοι της Κύπρου στη Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεχίσουν να εγείρουν το ζήτημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και κατέληξε λέγοντας ότι η μόνη λύση είναι ο τερματισμός της διαίρεσης, η επανένωση των δύο κοινοτήτων πάνω στις γνωστές σε όλους βάσεις.

Ο υπεύθυνος για τη φωτογραφική έκθεση, αρχαιολόγος και βυζαντινολόγος δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου περιέγραψε στο ΚΥΠΕ πώς αρχαιολογικοί χώροι όπως η Πέτρα του Λιμνίτη, η αρχαία πόλη των Σόλων και η Τούμπα των Σκούρων όπως και οι ορθόδοξες εκκλησίες και κοιμητήρια της Μόρφου έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, στάβλους, αποθήκες, αποχωρητήρια ή έχουν αφεθεί να καταστραφούν.

Στάθηκε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στις περιπτώσεις της Μονής Αγίου Γεωργίου Ρηγάτη, του 10ου αιώνα, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η οποία έχει βρεθεί εντός πεδίου βολής του κατοχικού στρατού, του Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χρυσηλιού που έχει μετατραπεί σε νεκροτομείο και στον Άγιο Μάμα του 16ου αιώνα που μετά το 1974 μετετράπη σε μουσείο, με τους ορθόδοξους ιδιοκτήτες του να υποχρεώνονται να πληρώνουν εισιτήριο.

Την εκδήλωση στήριξαν και τίμησαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές Ίαν Λέιβερι, Ντέβιντ Κρόσμπι, Μάθιου Όφορντ, Ντέιβιντ Μπάροους, Μάικ Φρηρ, ο τοπικός σύμβουλος βορείου Λονδίνου Μπράιαν Κόλμαν και οι πρώην βουλευτές και υπέρμαχοι του κυπριακού σκοπού Τομ Κοξ και Έντι Ο’Χάρα. Παρόντες ήταν και δεκάδες Μορφίτες και άλλοι Κύπριοι της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς και εκπρόσωποι των διοργανωτών.

Πηγή: Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»