Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ρομπότ διέσχισε τον Ειρηνικό κινούμενο με κυματική ενέργεια – Συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες (video)

13 Δεκεμβρίου 2012

Ρομπότ διέσχισε τον Ειρηνικό κινούμενο με κυματική ενέργεια – Συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες (video)

robot-kymatiki-energeia-wave-glidersΤο Νοέμβριο του 2011, η Liquid Robotics άφησε στον Ειρηνικό Ωκεανό τέσσερα αυτόνομα ρομπότ-κολυμβητές Wave Gliders, εξοπλισμένα με αισθητήρες εντοπισμού και όργανα μέτρησης διαφόρων ουσιών και στοιχείων: από διαρροές πετρελαίου έως επίπεδα αλατότητας και μετεωρολογικά δεδομένα.

 

Τα ρομπότ Wave Gliders τροφοδοτούνται από κυματική ενέργεια εκμεταλλευόμενα την κίνηση των ωκεανίων υδάτων.

 

Παρότι πρόκειται για ένα πολύ βραδύ ταξίδι, με ταχύτητες που δεν ξεπερνούν τον 1,5 Κόμβο, ένα από τα ρομπότ, ο “Πάπα Μάου” διένυσε 9000 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό, πραγματοποιώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ αυτόνομου ταξιδιού στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Πάπα Μάου συνάντησε καταιγίδες, αντιμετώπισε καρχαρίες, πέρασε 365 μέρες στη θάλασσα, διέσχισε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και “καβάλησε” το Ρεύμα της Ανατολικής Αυστραλίας για να φτάσει στον προορισμό του, στον Κόλπο Χέρβυ στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας.

 

Το ρομπότ κολυμβητής διέσχισε και “μέτρησε” μια γραμμή φυτοπλαγκτόν μήκους 2000 χιλιομέτρων στην ισημερινή ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία μαρτυρά μεγάλες αλλαγές στο κλίμα και την ωκεάνια ζωή.

 

Τα ρομπότ-κολυμβητές Wave Gliders παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της ζωής στους ωκεανούς, αλλά και για ένα πολύ μεγάλο εύρος ζητημάτων.

 

Το επόμενο ταξίδι είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του νέου έτους.

 

Δείτε το video!