Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέο πεδίο συνεργασίας για Ρωσία-Κύπρο

14 Δεκεμβρίου 2012

Νέο πεδίο συνεργασίας για Ρωσία-Κύπρο

υδρογονανθρακεσΈνα νέο πεδίο για συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας αναπτύσσεται μέσα από τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δήλωσε χθες ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο κ. Νόβακ είπε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται και υπάρχουν καλές προοπτικές που συνδέονται με τις δυνατότητες της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ο κ. Νόβακ βρίσκεται στην Κύπρο εξ αφορμής του Ενεργειακού Συμβουλίου Ε.Ε.-Ρωσίας, σημειώνοντας ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Είπε επίσης ότι έγινε αναφορά στην κοινή ομάδα εργασίας που συστάθηκε με απόφαση των υπουργείων των δύο χωρών τον Οκτώβριο του 2010.

«Η ομάδα αυτή θα ασχολείται με την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης», είπε, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε όπως η ομάδα εργασίας συναντηθεί στην Κύπρο στις αρχές του 2013. Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η συνάντηση θα αποτελέσει ευκαιρία «να διευρυνθούν ακόμη περαιτέρω οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας σε αυτούς τους τομείς». Στη συνέχεια, είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή πολιτική στα θέματα ενέργειας και ότι ενημέρωσε τον κ. Νόβακ για «τις πρωτοβουλίες της Κύπρου και την προώθηση της πολιτικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας».

«Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος και φίλος της Κύπρου σε όλους τους τομείς, και στον πολιτικό, στον οικονομικό και τον εμπορικό, αλλά θεωρώ ότι σήμερα ανοίγει ο δρόμος να γίνει ανάπτυξη μεγάλης συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας», είπε, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και θα στηριχθεί σε πιο στέρεη βάση».

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αναφέρθηκε και «στις εξελίξεις στην περιοχή μας σε σχέση με την εξερεύνηση και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσεται ένα νέο πεδίο για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας».

Ο ΡΩΣΟΣ Υπουργός είπε ότι συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας. Όπως είπε, επισημάνθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται και υπάρχουν καλές προοπτικές που συνδέονται με τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.
Πρόσθεσε ότι συζήτησαν τα θέματα που συνδέονται με τη συνέχιση της συνεργασίας για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική κατεύθυνση της μετέπειτα συνεργασίας των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στην ομάδα εργασίας, ο κ. Νόβακ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ομάδα θα δουλεύει πάνω σε μόνιμη βάση και θα θέσει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Πηγή: defencenet.gr