Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Ποταμός Αγγίτης

14 Δεκεμβρίου 2012

Ποταμός Αγγίτης

01092010_spilaio2

Κοντά στο σπήλαιο της Αλιστράτης βρίσκεται ο ποταμός Αγγίτης και το φαράγγι του. το φαράγγι ξεκινά από την κοινότητα Συμβολή και τελειώνει στην παραδοσιακή γέφυρα του Αγγίτη στην κοινότητα της Σ. Αγγίστας. Το μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 15 χιλιόμετρα και το βάθος του 80-100 μέτρα, η πορεία του ποταμού δεν είναι ίσια αλλά σχηματίζει «μαιάνδρους» όπως και τα περισσότερα ελληνικά ποτάμια. Ο ποταμός Αγγίτης έχει δημιουργήσει πολλά σπήλαια και καμάρες σπάνιας ομορφιάς.

Η παρουσία του ανθρώπου στο φαράγγι αποδεικνύεται από τις ζωγραφιές στους βράχους οι οποίοι είναι από τον 5ο, και τον 6ο αιώνα Μ.Χ. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το σπήλαιο Χάνια με εντυπωσιακές βραχογραφίες.

Πρόκειται για έναν παρθένο υδροβιότοπο με ανεξερεύνητη χλωρίδα και πανίδα και τοποθετείται ανάμεσα στα εθνικά πάρκα της Ελλάδας τα οποία προστατεύονται. Πολλοί επισκέπτες συρρέουν στην περιοχή για περιπατητικές περιηγήσεις ή και για rafting με την καθοδήγηση έμπειρων κωπηλατών, σε μια μαγευτική περιοχή που δεν συναντά κανείς ούτε στην Ευρώπη αλλά ούτε και σε ολόκληρο τον τον κόσμο.

 

Πηγή: dimos-neaszixnis.gr