Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πρόσκληση συλλόγου Λόγιας Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής μουσικής « Ρωμανός ο Μελωδός »

15 Δεκεμβρίου 2012

Πρόσκληση συλλόγου Λόγιας Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής μουσικής « Ρωμανός ο Μελωδός »

Σύλλογος Λόγιας Εκκλησιαστικής

και Παραδοσιακής μουσικής

« Ρωμανός ο Μελωδός »

Αγαπητοί φίλοι του συλλόγου   « Ρωμανός ο Μελωδός ».

 

   Την Κυριακή 23 / 12 / 2012, στις 7:00 το απόγευμα,  στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού της Παναγίας της Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης, στην οδό Αισχύλου (κάθετη στην Ολυμπιάδος μετά τον ναό με κατεύθυνση δυτικά) ο σύλλογός μας « Ρωμανός ο Μελωδός » θα παρουσιάσει Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και Λόγια  εξωτερική παραδοσιακή μουσική.

 

  Η παρουσία των μελών και των φίλων του συλλόγου θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα και θα μας δώσει κουράγιο για την συνέχιση του έργου μας.

Ορισμένα στοιχεία που αφορούν την ζωή και την δράση του συλλόγου μας.

   Ο σύλλογος έρευνας, μελέτης και διάδοσης της βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» δημιουργήθηκε το 1996 στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να προσφέρει κυρίως σε νέους ανθρώ-πους, καινούργια ενδιαφέροντα με την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής (εκκλησιαστικής –  εξωτερικής λόγιας και παραδοσιακής).

  Μέσα από τον αστείρευτο πλούτο της βυζαντινής μουσικής, μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εντρυφήσουν στα κείμενα των Πατέρων – Υμνογράφων της εκκλησίας μας, καθώς και στους σπουδαίους λόγιους Ρωμιούς μουσουργούς, κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης.

  Κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων που ο σύλλογος λειτούργησε, στην περιοχή του δήμου Συκεών, νομίζουμε επιτελέσαμε σπουδαίο έργο στην πνευματική ζωή της πόλης.

  Για λόγους πέρα από τις δυνάμεις μας, ο σύλλογος για ένα μακρύ διάστημα περιόρισε τις δραστηριότητές του και τα μαθήματα συνεχίστηκαν στο ψαλτήρι του Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, με την ακούραστη συνδρομή και καθοδήγηση του πρωτοψάλτη του Ιερού ναού κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη και του λαμπαδαρίου κ. Δήμου Παπατζαλάκη.

  Το μεράκι και η αγάπη μας στην βυζαντινή μουσική (εκκλησιαστικής – εξωτερικής λόγιας και παραδοσιακής), και γνωρίζοντας την σημαντικότητα του ρόλου της μουσικής αυτής, αφενός στα παιδιά μας αλλά και ευρύτερα  στην πνευματική ζωή της πόλης, μας οδήγησε ώστε να  προβούμε στην  επαναλειτουργία του συλλόγου μας. Το οίκημα που βρήκαμε για ενοικίαση πληρούσε τις προϋποθέσεις με κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις. Έτσι μετά από συζητήσεις μεταξύ των μελών και φίλων και με πολύ προσωπική εργασία καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο και λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες των σκοπών του συλλόγου.

 

Αγαπητοί φίλοι του συλλόγου   «Ρωμανός ο Μελωδός».

 

Όπως γνωρίζεται ο σύλλογός μας βασίζετε στην εθελοντική και θυσιαστική προσφορά των δασκάλων και των στελεχών του.

Έτσι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε μας δίνει κουράγιο και ελπίδα για την συνέχιση του έργου μας.

  Με τιμή το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Φιλίππου 47 – Θεσσαλονίκη 54631

Τηλ – φαξ:  2310 230893

Ε-μαίλ: romanosomelodos@gmail.com

syromel@gmail.com