Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κυπριακή κουζίνα με έμφαση στη λεπτομέρεια

17 Δεκεμβρίου 2012

Κυπριακή κουζίνα με έμφαση στη λεπτομέρεια

cheffjpgΜια αίσθηση από Κύπρο γίνεται έντονα αντιληπτή τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες.
Αυτό μάλιστα, δεν ισχύει μόνο για τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται μέσα στο τεράστιο κτίριο του Justus Lipsius, το οποίο, ως είθισται, έχει διακοσμηθεί από την Κυπριακή Προεδρία αλλά και για τα επίσημα γεύματα και δείπνα που πραγματοποιούνται στο Συμβούλιο.
Στους έξι μήνες της Κυπριακής Προεδρίας, τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, όσο και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο Justus Lipsius, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσιες γεύσεις από την κυπριακή κουζίνα, διανθισμένες με το γαλλικό πάθος για τη λεπτομέρεια. Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο δημοφιλής Κύπριος αρχιμάγειρας (σεφ), Ανδρέας Μαυρομάτης.

Η εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων ηγετών καθώς και του μόνιμου προσωπικού του Συμβουλίου ήταν αδιαμφισβήτητα μια δύσκολη υπόθεση, ακόμα και για έναν επιτυχημένο αρχιμάγειρα όπως τον κ. Μαυρομάτη.

Όταν όμως δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ήταν δύσκολο να αντισταθεί στην πρόκληση.

«Το σκέφτηκα ως καθήκον και σίγουρα είμαι πολύ περήφανος που είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω την κυπριακή κουζίνα σε όλους τους Ευρωπαίους», σημειώνει.

Προετοιμασίες στις Βρυξέλλες

Με δικά του έξοδα αλλά και με ευχαρίστηση, ο κ. Μαυρομάτης ταξίδεψε για μια βδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου δούλεψε μαζί με τους αρχιμάγειρες του Συμβουλίου δίνοντάς τους οδηγίες για την ετοιμασία κυπριακών παραδοσιακών εδεσμάτων. Οι Υπουργοί που συμμετείχαν στα Συμβούλια Ecofin, Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, οι Πρεσβευτές της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, διάφοροι αξιωματούχοι και το μόνιμο προσωπικό του Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάποια από τα πιάτα. Η προετοιμασία ωστόσο του μενού, για άτομα που θα προέρχονταν από τα 27 κράτη μέλη, μη λαμβανομένων υπόψη των εκπροσώπων από κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ, δεν υπήρξε καθόλου απλή υπόθεση.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν για μένα να μπορέσω να προσφέρω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, μια δημιουργική γαστρονομική εμπειρία, που να αντιπροσωπεύει επαρκώς την κυπριακή κουζίνα», αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης.

Όπως φάνηκε στην πορεία, η αποστολή του στέφθηκε με επιτυχία αφού τα προσφερόμενα πιάτα έγιναν αντικείμενο πολύ θετικών σχολίων. Πιο δημοφιλή αποδείχτηκαν το αρνί με το χαλούμι καθώς και το μπαρμπούνι, ένα δημοφιλές ψάρι της κυπριακής κουζίνας.

«Αυτό που κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου, από ό,τι μου είπαν άτομα που δοκίμασαν τα πιάτα, ήταν τόσο η ποικιλία όσο και η αυθεντικότητα του μενού», προσθέτει ο Κύπριος αρχιμάγειρας.

cheff-19jpgΚυπριακό φαγητό με μια γεύση από Γαλλία

Για περισσότερα από 30 χρόνια, ο κ. Μαυρομάτης έχει δουλέψει ως σέφ σε ένα φημισμένο γκουρμέ εστιατόριο στο Παρίσι, με την ονομασία «Mavrommatis – Les Délices d’Aphrodite», καθώς και σε άλλα εστιατόρια και γαστρονομικές αλυσίδες take away στο Παρίσι, τη Νίκαια και τη Μασσαλία. Η προετοιμασία, λοιπόν, του μενού για την Προεδρία, βασίστηκε σε δημοφιλή παραδοσιακά φαγητά της Κύπρου, με ένα άγγιγμα από τις μεθόδους της γαλλικής κουζίνας. Αυτός, βεβαίως, είναι ένας συνδυασμός που χρήζει πολλής προσοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη, ήταν το αποτέλεσμα κοπιαστικής δουλειάς και έρευνας. «Η γαλλική μέθοδος εστιάζεται πολύ στη λεπτομέρεια. Η λεπτομέρεια, όταν συνδυαστεί με τον επαγγελματισμό, κάνει τη διαφορά. Είναι θέμα της διαδικασίας και του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζεις το φαγητό. Η γαλλική μέθοδος είναι πολύ ντελικάτη , αφού οφείλεις να μεταχειρίζεσαι το φαγητό με πολύ σεβασμό και κάθε προϊόν προετοιμάζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία», υπογραμμίζει.

Στιφάδο, Παστίτσιο και Σπανακόπιτα

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στο Justus Lipsius, το κτίριο του Συμβουλίου, είχαν μια πρώτη γνωριμία με τα κυπριακά παραδοσιακά πιάτα. Δημοφιλή κυπριακά εδέσματα όπως το στιφάδο, το παστίτσιο και η σπανακόπιτα είχαν γίνει μέρος του εβδομαδιαίου μενού. Η προετοιμασία, φυσικά, του φαγητού στο εστιατόριο του Συμβουλίου, για τον πολύ μεγάλο αριθμό καθημερινών επισκεπτών, εμπεριείχε πολλές και διαφορετικές προκλήσεις.

«Πρώτα και κύρια ήταν πρόκληση από την άποψη της ποσότητας. Ήταν, έτσι, σημαντικό να μη κάνουμε τα πιάτα πολύ πολύπλοκα», προσθέτει.

«Σε σύγκριση με το μενού των συναντήσεων, τα πιάτα που σερβίραμε εδώ  ήταν πιο απλά, με ξεκάθαρη όμως σφραγίδα από την κυπριακή κουζίνα».

Παρόλη την κοπιαστική δουλειά, ο κ. Μαυρομάτης μας λέει ότι διατήρησε τον ενθουσιασμό του καθ’ όλη τη διάρκεια, ελπίζοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ήταν εξίσου πετυχημένη και στη γαστρονομία και ότι η έννοια της φιλοξενίας θα μεταφερόταν και στο εστιατόριο του Justus Lipsius.

«Πιστεύω ότι η κουζίνα μιας χώρας είναι σημάδι από τον πολιτισμό και την κουλτούρα της. Σκοπός μου ήταν να προωθήσω την κυπριακή γαστρονομία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να την κάνω γνωστή σε περισσότερους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη», καταλήγει ο κ. Μαυρομάτης.

Πηγή:.cy2012.eu