Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δίδυμα σκάφη της NASA «αυτοκτόνησαν» στη Σελήνη

19 Δεκεμβρίου 2012

Δίδυμα σκάφη της NASA «αυτοκτόνησαν» στη Σελήνη

114318-grail-ebb-flow-montage_ken-kremer (1)Βουτιά αυτοκτονίας πραγματοποίησαν τα δίδυμα σκάφη Grail της NASA. Αφού ολοκλήρωσαν μια λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης, τα δυο σκάφη αυτοκαταστράφηκαν, προσκρούοντας σε ένα βουνό κοντά στο βόρειο πόλο του φεγγαριού.

Η αυτοκτονία εξετελέσθη στις 00.28 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Οι δύο δορυφόροι, με τις ονομασίες Ebb και Flow, είχαν σχεδόν εξαντλήσει τα καύσιμά τους και οι φθίνουσες τροχιές τους είχαν πέσει σε ύψος μόλις 23 χιλιoμέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης. Προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κάθοδος τα δυο σκάφη προσέκρουσαν στην επιφάνεια με ταχύτητα 6.051 χιλιόμετρα την ώρα, ή 1,7 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JhclTGEfb0k

 

Η πρόσκρουση δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί με τηλεσκόπια αφού το σημείο μηδέν βρισκόταν εκείνη την ώρα βυθισμένο στο σκοτάδι. Για τις τελευταίες ώρες της αποστολής πάντως η ΝASA είχε προγραμματίσει ζωντανό σχολιασμό που μεταδόθηκε μέσω του NASA ΤV αλλά και μέσω Ustream.

Από την εκτόξευσή τους τον Ιανουάριο του 2012, τα σκάφη της αποστολής Grail πετούσαν σε σχηματισμό, μελετώντας την κατανομή της μάζας στη Σελήνη.

Οι δίδυμοι δορυφόροι επέστρεψαν με πολύ αξιόλογα ευρύματα. Οι χάρτες βαρύτητας κατά μήκος της Σελήνης που δημιουργήθηκαν αναμένεται να επιρρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την επιστήμη.

«Η Flow («Πλημμυρίδα») και η Ebb («Άμπωτη») αφαίρεσαν ένα πέπλο από τη Σελήνη και αυτό θα διευκολύνει νέες ανακαλύψεις για το πως δημιουργήθηκε και εξελήχθηκε το φεγγάρι» σημείωσε σχετικά η Maria Zuber από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Η NASA σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει επιπλέον ότι η μελέτη των δυο δορυφόρων αναφορικά με τη σύσταση και τη δομή του φεγγαριού αναμένεται να βοήθησει τους πλανητολόγους να κατανοήσουν πως σχηματίστηκε η Γη αλλά και άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγήtvxs.gr