Άγ. Παΐσιος ΑγιορείτηςΆγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΈργα Γέρ. Ιωσήφ

Πνευματική Μελέτη A’ ,του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη

19 Δεκεμβρίου 2012

Πνευματική Μελέτη A’ ,του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη

pPaisios1Για την συγκέντρωση σου γενικά, και ιδίως  στην προσευχή, καθώς και για την τόνωση της ψυχής σου, είναι απαραίτητη η μελέτη της Καινής Διαθήκης και βοηθητικά βιβλία των Αγίων Πατέρων, για να την καταλάβης.

Παλαιά Διαθήκη μην συνηθίζης ακόμη, για να μη βλαφτής, επειδή δεν βρίσκεσαι ακόμα σε κατάσταση καλή Πνευματική, και θα την παρεξηγήσης, ενώ αργότερα, θα σε βοηθούν και συγκινούν όλα, όταν φθάσης σε απάθεια, γιατί τώρα και η ηλικία σους δεν βοηθάει.

 

Πολύ βοηθούν τα Συναξάρια των Αγίων, το Γεροντικό η ο Ευευργετινός ολόκληρος, η Κλίμακα, ο Αόρατος Πόλεμος , ο Άγιος Εφραίμ και το Λαυσαϊκό. Καλά είναι ακόμη να μελετάς και τον Αββά Ισαάκ – παρόλο που θεωρείται για προχωρημένους, βοηθάει όμως και τους αρχάριους να συλλάβουν το βαθύτερο νόημα της ζωής και να διώξουν κάθε είδος κόμπλεξ, εάν υπάρχη.

 

Όλα λοιπόν τα Πατερικά βιβλία μελετώντας θα σου θερμάνουν την ψυχή και θα σε βοηθήσουν να αγωνίζεσαι πολύ, για να μιμιθής τους Αγίους, και παράλληλα θα σου αφήνουν την μεγάλη ταπείνωση, εφόσον κάνης σύγκριση του εαυτού σου με τους Αγίους.

Αυτό φυσικά θα διώξη και κάθε ψευδαίσθηση που σου είχε δημιουργηθή προηγουμένως, που θεωρούσες δηλαδή τον εαυτό σου κάπως άγιο συγκρίνοντας τον με τους χίπις κ.λ.π., διότι μόνον ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων, ενώ εμείς κρίνουμε «κατ’όψιν»  1

Βρώμικα περιοδικά κ.λ.π. μην πιάνης στα χέρια σου, ούτε να υπάρχουν πέστω και πεταγμένα στο δωμάτιο σου, μήν τυχόν καμμία φορά, επάνω σε καμμία μπόρα της ηλικίας σου, παρακινηθής απο τον εχθρό και τα πιάσης, διότι δεν φτάνει που θα τραυμτισθής, θα έχεις και το ταγκαλάκι (τον εχθρό) να σε κοροϊδεύει, ενώ εσύ θα μετανοήσης και θα πονάς.

1.Ιω. 7, 24.

 

Απόσπασμα απο το βιβλίο:

 ‘ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ’ 

Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη

 

Στο κείμενο παρέμεινε η ορθογραφία, η σύνταξη και η γλωσσική μορφή του πρωτοτύπου, αλλά προσαρμόστηκε στο μονοτονικό και παραλείφθηκε η υπογεγραμμένη.

Πηγή: emonopati.blogspot.gr