Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Σπιτικές καραμέλες

20 Δεκεμβρίου 2012

Σπιτικές καραμέλες

karameles-aromatikesΝοστιμότατες και εύκολες καραμέλες, σπιτικές, αρωματικές, σκέτες ή γεμιστές με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Τα αρώματά τους -κάνέλα και γαρύφαλλο- ταιριάζουν πολύ στα Χριστούγεννα.

Προετοιμασία: 10 λεπτά | Μαγείρεμα: 12 λεπτά | Σύνολο: 22 λεπτά
Συνταγή για: 16 μεγάλες καραμέλες

Διατροφικά στοιχεία για 1 καραμέλα
Θερμίδες: 78 θερμίδες | Λιπαρά: 0 γρ.

Υλικά συνταγής: 
Ζάχαρη: 1 κούπα
Σιρόπι γλυκόζης: 1/2 κούπα
Κρεμόριο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Νερό: 1/2 κούπα
Τριμμένη κανέλα: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1/4 κουταλάκι τσαγιού
Ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα: προαιρετικά 16 κομμάτια σε μέγεθος φουντουκιού

Οδηγίες: 
1. Για την συνταγή αυτή θα χρειαστείτε είτε μικρές φόρμες σιλικόνης (π.χ. αυτές που χρησιμοποιούμε για παγάκια – προσοχή, όχι πλαστικές) ή ένα λαδόχαρτο, αλλειμένο ελαφρά με βούτυρο ή λάδι.
2. Βάζετε τη ζάχαρη και το κρεμόριο σε κατσαρολάκι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε τη γλυκόζη και το νερό και τα βάζετε στη φωτιά. Αφήνετε να βράσουν. Αν στο τοιχώματα μείνουν κρύσταλλοι ζάχαρης, την απομακρύνετε με πινελάκι βουτυγμένο σε νερό.
3. Βράζετε το σιρόπι, χωρίς να το ανακατεύετε, μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει και να παίρνει ένα απαλό μελί χρώμα. Με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, περίπου στους 145 βαθμούς (να μην αναίβει πάνω από τους 150)
4. Απομακρύνετε από την φωτιά και προσθέτετε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύετε.
5. Με μεταλλικό κουτάλι, ρίχνετε μια μικρή ποσότητα στις θήκες ή πάνω στο λαδόχαρτο (περίπου 1 κουταλάκι τσαγιού). Αν θέλετε βάζετε από ένα κομμάτι ξηρό καρπό ή φρούτο σε κάθε καραμέλα. Μοιράζετε από πάνω την υπόλοιπη καραμέλα και αφήνετε να κρυώσουν.
6. Βγάζετε τις καραμέλες από τις θήκες ή τις ξεκολάτε με προσοχή από το λαδόχαρτο. Τις τυλίγετε σε σελοφάν ή μεμβράνη τροφίμων ή τις φυλάτε σε γυάλινο βαζάκι.

Πηγή :radicio.com