Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

”Στριμώχνονται” στα συσσίτια των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως

20 Δεκεμβρίου 2012

”Στριμώχνονται” στα συσσίτια των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως

sisitioΜε τα πακέτα τροφίμων που θα διανεμηθούν τις προσεχείς ημέρες θα περάσουν τις γιορτές χιλιάδες Θεσσαλονικείς που τρέφονται καθημερινά στα συσσίτια της πόλης.

Περισσότερα από 4000 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα 17 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, 1460 στα 15 συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Το κύριο βάρος της προετοιμασίας και της διανομής των συσσιτίων το επωμίζονται οι πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, ενώ δεν λείπουν και φιλανθρωπικά σωματεία, τα οποία συνεισφέρουν στη σίτιση των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών, όπως π.χ. η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης που καθημερινά προσφέρει φαγητό σε 100 άστεγους και άπορους καθώς και σε 25 άπορες φοιτήτριες και σπουδάστριες.

Πέραν των συσσιτίων που λειτουργούν καθημερινά υπάρχουν και συσσίτια που προσφέρονται περιστασιακά, όπως π.χ. το συσσίτιο που ετοίμασε για σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, προσφέροντας περισσότερες από 400 μερίδες αποτελούμενες από φασολάδα, πιπεριές τουρσί και ελιές.

Για τις μέρες των γιορτών που τα περισσότερα συσσίτια θα παραμείνουν κλειστά, οι αρμόδιοι έχουν προνοήσει να διανεμηθούν στους απόρους και αστέγους δέματα με κοτόπουλα, κρεατικά, τυριά, όσπρια, ζυμαρικά, λάδια και γλυκά.

“Ο αριθμός των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια αυξάνεται και διαφοροποιείται. Ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι ήταν αλλοδαποί, τώρα οι περισσότεροι είναι Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τους αλλοδαπούς. Είναι άνθρωποι που είχαν πολλά και τώρα δεν έχουν τίποτα, άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόπερσι, στα συσσίτια των ενοριών που υπάγονται στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης σιτίζονταν 800 άτομα, πέρσι ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 1200 και φέτος στους 1460” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιερατικός επίτροπος, πατήρ Δαβίδ Τσιουμάκας, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Η μεγαλύτερη αύξηση των πολιτών που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια παρατηρείται στις φτωχότερες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως.

Το 2010, στα 17 συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2010 ο αριθμός τους έφτασε στις 2445 και φέτος ανήλθε στις 5223.

“Είμαστε στο φτωχότερο σημείο της πόλης και οι φτωχοί είναι εκείνοι που συντηρούν τους φτωχότερους. Εκτός από τα συσσίτια έχουμε και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από όπου μπορούν να πάρουν δωρεάν τρόφιμα 2 φορές τον μήνα άτομα με πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα” επισήμανε ο υπεύθυνος των συσσιτίων και του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως, πατήρ Στέφανος Βασιλείου.

Πηγή: romfea.gr