Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

“Η Παραδοσιακή Καλλιέργεια Λαχανικών και τα Μυστικά της”Λαχανικών

21 Δεκεμβρίου 2012

“Η Παραδοσιακή Καλλιέργεια Λαχανικών και τα Μυστικά της”Λαχανικών

Διάλεξη από τον Γεώργιο Κηπουρό Φυσικό Καλλιεργητή επί 50 χρόνια με θέμα

“Η Παραδοσιακή Καλλιέργεια Λαχανικών και τα Μυστικά της”

Χωρίς λιπάσματα-φυτοφάρμακα-ραντίσματα-κοπριά, οικονομική και αποδοτική μέθοδος

“Από το 1954 που ξεκίνησα θυμάμαι ότι οι γείτονες λαχανοκηπουροί ράντιζαν με γαλαζόπετρα και ασβέστη και κουβαλούσαν την κοπριά με τα κάρα τους. Τότε δεν μπορούσα να καταλάβω τις επιπτώσεις όλων αυτών των μεθόδων στην καλλιέργεια. Αργότερα, το 1960 όταν συνειδητοποίησα τι πραγματικά ήθελα να κάνω έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, να καταφέρω να καλλιεργήσω στα χωράφια μου χωρίς λιπάσματα, ραντίσματα και κοπριά και να έχω καλή παραγωγή χωρίς ψείρες, σκουλήκια κλπ. Αν τα κατάφερνα θα συνέχιζα με την παραδοσιακή καλλιέργεια, αν όχι θα άλλαζα επάγγελμα.

Κηπουρός Γιώργος Παραδοσιακή καλλιέργεια

Το στοίχημα το κέρδισα και σήμερα καλλιεργώ 30 είδη λαχανικών, καρπούζι και πεπόνι χωρίς λιπάσματα, ραντίσματα και κοπριά. Σε ότι αφορά τις διάφορες ασθένειες των λαχανικών, τις ψείρες, τα σκουλήκια κλπ. προσπάθησα να τις αντιμετωπίσω αφού εντόπισα την προέλευσή τους και όχι χρησιμοποιώντας φάρμακα και λιπάσματα. Στη διαδικασία αυτή με βοήθησε πρώτα από όλα η συνείδησή μου να παράγω προϊόντα καθαρά και καλής ποιότητας γιατί σκοπός μου είναι ο σεβασμός της υγείας των πελατών μου.

Για πενήντα χρόνια συνεργάζομαι αρμονικά και με σεβασμό στη φύση που μου εμπιστεύτηκε και μου το ανταπέδωσε με γνώσεις που με βοήθησαν να λύσω όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν.”

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γεώργιου Κηπουρού.

Πηγή: ftiaxno.gr