Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Καρύδια ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό

25 Δεκεμβρίου 2012

Καρύδια ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό

walnut karydiaΓράφει η Νικολέτα Κιαπίδου,δημοσιογράφος

 

Τα καρύδια είναι ένα τρόφιμο ιδιαίτερα θρεπτικό για την υγεία, κρύβοντας πολλές ιδιότητες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα ωφέλη του καρπού αυτού είναι γνωστά από τους επιστήμονες, οι οποίοι προτείνουν τα καρύδια στην καθημερινή μας διατροφή.

Το δέντρο της καρυδιάς προέρχεται από την Ασία και πρόκειται για ένα φυτό που χαρίζει στον άνθρωπο όλα του τα μέρη για θεραπευτικούς και διατροφικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ο καρπός της περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και Βιταμίνες, όπως Β6 και Ε, συστατικά γνωστά για τις θετικές τους επιδράσεις στον οργανισμό.

Οι τομείς στους οποίους επιδρούν θετικά τα καρύδια είναι πολλοί. Αρχικά, βοηθούν στο να έχουμε μία καλύτερη ποιότητα ύπνου. Έρευνες έδειξαν πως η μελατονίνη που περιέχουν τα καρύδια αυξάνει την ίδια ορμόνη στον οργανισμό μας, χαρίζοντάς μας έναν καλό ύπνο.

Επιπλέον, τα καρύδια προστατεύουν από την πέτρα στη χολή, επειδή περιέχουν μαγνήσιο. Έρευνα σε γυναίκες έδειξε πως εκείνες που κατανάλωναν πάνω από 143 γραμμάρια την εβδομάδα, παρουσίασαν πολύ λιγότερες πιθανότητες χολοκυστεκτομής συγκριτικά με αυτές που κατανάλωναν πολύ λιγότερα, εώς και καθόλου, καρύδια. Παρόμοια έρευνα για άντρες έδειξε πως εκείνοι που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τον ξηρό καρπό, είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση.

Τα καρύδια βοηθούν ακόμα και στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ζωικό λίπος και σε μία ουσία που ονομάζεται αγινίνη, παρέχουν προστασία στις αρτηρίες μας, μειώνοντας την πιθανότητα θρόμβων, εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η θετική δράση των καρυδιών δεν σταματά εδώ. Σημαντική φαίνεται να είναι η συμβολή τους και στην προστασία κατά του καρκίνου. Τα καρύδια περιέχουν την ουσία ΙΡΡ, η οποία καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου, που σύμφωνα με τους επιστήμονες συνδέεται με την ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, χωρίς μάλιστα να είναι τοξική. Ακόμη, σχετική έρευνα έδειξε ακόμη πως λόγω των ω-3 λιπαρών που περιέχουν τα καρύδια, και ειδικά του α-λινολενικού οξέος (ALA), προστατεύουν τις γυναίκες από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες, όμως, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με κάποια προσοχή, αφού 30 γραμμάρια καρυδιών περιέχουν 200 θερμίδες. Επίσης, θα πρέπει να τα φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία ή σε αεροστεγή αποθηκευτικά σκεύη μέσα στο ψυγείο. Καλό θα ήταν, τέλος, να αποφεύγουμε το καβούρντισμα και την προσθήκη αλατιού, αφού μειώνουν τις θετικές τους δράσεις.

 

Αναδημοσίευση: περιοδικό «Άρτιον», τ.4

Πηγή:artion magazine, Περιοδικό για ρτη ζωή, τη γνώση, την πνευματικότητα, Τεύχος 4ο, Δεκέμβριος 2011, Καλαμαριά