Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εμπλοκή στην Κύπρο λόγω των… ρωσικών κεφαλαίων

25 Δεκεμβρίου 2012

Εμπλοκή στην Κύπρο λόγω των… ρωσικών κεφαλαίων

pic-0-normΑποκλείουν, κατά τρόπο κατηγορηματικό, το ενδεχόμενο ενός “κουρέματος” του κυπριακού χρέους οι Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως παρά τις σχετικές διερευνητικές κρούσεις που έχει κάνει από την πλευρά της η Λευκωσία, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η απάντηση παραμένει σταθερά – και κατηγορηματικά – αρνητική.

Η ΕΕ θεωρεί ότι βοηθώντας αποφασιστικά την κυπριακή οικονομία, παρέχεται χείρα βοηθείας στα ρωσικά κεφάλαια, τα οποία είναι τοποθετημένα σε κυπριακές τράπεζες.

Γι αυτό και δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο απεγκλωβισμού του κυπριακού χρέους, μέσω ενός haircut, που θα στοίχιζε ακριβά σε ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, είτε τραπεζικούς είτε κρατικούς, προς όφελος (και) Ρώσων καταθετών, με αγνώστου προέλευσης κεφάλαια.

Η Λευκωσία, από την πλευρά της αντιτείνει πως όταν έκανε την αίτηση εισόδου της Ευρωζώνη ελέγχθηκε – μεταξύ άλλων – εξονυχιστικά και για το θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (“πλυντήριο”), οπότε δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος απ΄ την παρουσία των ρωσικών καταθετικών κεφαλαίων. Αυτό όμως, δεν φαίνεται να πείθει τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι επιμένουν ότι “υπάρχει θέμα” και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, ως προς την αντιμετώπισή του στην Κύπρο.

 

 

Πηγή: voria.gr