Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Tεράστιο το ρίσκο δανειοδότησης της Κύπρου λένε οι Ρώσοι

27 Δεκεμβρίου 2012

Tεράστιο το ρίσκο δανειοδότησης της Κύπρου λένε οι Ρώσοι

Η Ρωσία θεωρεί τεράστιο ρίσκο το δανεισμό της Κύπρου σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών της Sergei Storchak, ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι ακόμα και εάν συμμετείχε στο πρόγραμμα στήριξης που ετοιμάζει η ΕΕ δεν θα ήταν εκ των βασικών πιστωτών.

Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Sergei Storchak για το δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε από τον Ιούνιο η Κύπρος, έγιναν στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όπως είπε, δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια ή οδηγίες, για να προβούν σε τέτοια ενέργεια, υπογραμμίζοντας και τις δυσκολίες που υπάρχουν

«Είναι φανερό πως κανένας πιστωτής δεν μπορεί από μόνος του να δουλέψει με την Κύπρο. Όποιος προχωρήσει από μόνος να στηρίξει την κυβέρνηση της Κύπρου ή να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της, θα λάμβανε τεράστιο ρίσκο. Αν και δεν αποκλείουμε τη συμμετοχή στο ρωσικό δάνειο, όπως είπε και ο πρόεδρος Putin, δεν θα είμαστε εμείς οι βασικοί πιστωτές», δήλωσε ο  Sergei Storchak

Εάν δημιουργηθεί μια ομάδα πιστωτών για στήριξη της Κύπρου αυτό θα ήταν στη βάση της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να δήλωσε ο κύριος Storchak, συμπληρώνοντας ότι : «Ο διμερής δανεισμός σε κράτη, θεωρείται μια εμπορική πράξη, όπου ο πιστωτής αναμένει να αποπληρωθεί και ότι συχνά οι χώρες που χρειάζονται χρηματοοικονομική στήριξη είναι υπό τη μορφή βοήθειας».

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος έλαβε πενταετές δάνειο €2,5 δις από τη Ρωσία το Δεκέμβριο του 2011 και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την ρωσική κυβέρνηση για αποπληρωμή του το 2020 αντί το 2016.

Πηγή:www.ant1iwo.com