Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

«Κρυφό σχολειό» από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως

1 Ιανουαρίου 2013

«Κρυφό σχολειό» από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως

imneapoleosΤης Φανής Σοβιτσλή

Σε μια προσπάθεια να τους στηρίξει με κάθε δυνατό εκπαιδευτικό τρόπο και παράλληλα να δώσει ανάσα στις οικογένειές τους, που λόγω της κρίσης αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα για δίδακτρα σε ιδιωτικά φροντιστήρια, συνέστησε Κοινωνικά Φροντιστήρια μέσα σε ναούς.

Ήδη δύο από τους μεγαλύτερους ναούς, στον Εύοσμο και την Ξηροκρήνη, μετατράπηκαν σε… τάξεις, όπου γίνονται τα μαθήματα, ενώ μέσα στον Ιανουάριο μία ακόμα τάξη θα διαμορφωθεί στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων, όπου υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν περί τα 100 παιδιά, μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Μάλιστα ο αριθμός των παιδιών αναμένεται να διπλασιαστεί από τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς λίγο πριν από τις εξετάσεις όλο και περισσότεροι μαθητές χρειάζονται ενισχυτική διδασκαλία.

Σύμφωνα με τον πατέρα Ιωάννη, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας με τη μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως, η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση των Κοινωνικών Φροντιστηρίων είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές και τις οικογένειές τους, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν χαμηλά εισοδήματα και αδυνατούν, όπως είπε, να καλύψουν το κόστος ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τα μαθήματα που γίνονται στους ναούς, με τη συμμετοχή εθελοντών καθηγητών που διδάσκουν Φυσική, Χημεία, Γλώσσα και Αρχαία Ελληνικά, αντίστοιχα μαθήματα γίνονται και κατ’ οίκον σε παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες ή χρήζουν ψυχολογικής και μαθησιακής στήριξης λόγω ειδικών συνθηκών στην οικογένεια και άλλων προβλημάτων.

«Η μητρόπολη καθίσταται αρωγός όλων των πολιτών που δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κοινωνικών Φροντιστηρίων ελήφθη για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης και εισοδηματικών κριτηρίων», τόνισε ο πατήρ Ιωάννης.

Επεκτείνονται τα συσσίτια

Την ίδια ώρα όμως στις δυτικές συνοικίες εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της πείνας, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το νοικοκυριό τους.

Ήδη τα ενοριακά συσσίτια φτάνουν τα 19 στη δυτική Θεσσαλονίκη, έναντι των εννέα που ήταν πριν από δύο χρόνια, στα οποία καταφεύγουν καθημερινά για ένα πιάτο 5.000 άνθρωποι αναζητώντας ένα πιάτο φαγητό.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες στην περιοχή, ο πατήρ Ιωάννης μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής τόνισε ότι η κρίση δοκιμάζει σκληρά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ειδικά στις δυτικές συνοικίες.

«Πριν από την κρίση, ένα πιάτο φαγητό στα ενοριακά συσσίτια αναζητούσαν 2.000 πολίτες και σήμερα φτάνουν τις 5.000. Αντίστοιχα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από το οποίο λαμβάνουν δέματα με τρόφιμα 300 άτομα δύο φορές το μήνα», τόνισε ο εκπρόσωπος της μητρόπολης.

Πηγή:.romfea.gr