Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μύδια με ρύζι

5 Ιανουαρίου 2013

Μύδια με ρύζι

Mydia-me-ryziΥπέροχο νηστίσιμο πιάτο με μύδια. Τα σερβίρουμε κρύα ή ζεστά – είναι το ίδιο απολαυστικά!

Υλικά

  • 24 φρέσκα μύδια
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. ρύζι
  • 1/2 κ.γλ. μπαχάρι
  • 1/4 φλιτζ. κουκουνάρια
  • 1/4 φλιτζ. μαύρη σταφίδα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μύδια, αφαιρούμε τα μουστάκια τους, καθαρίζουμε το κέλυφος με βουρτσάκι και τα πλένουμε πολύ καλά. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά από αυτήν τη διαδικασία, τα πετάμε. Επίσης θα πετάξουμε κι όσα μύδια παραμείνουν κλειστά μετά το βράσιμο.

Βάζουμε τα καθαρισμένα μύδια σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό, το κρασί, και σκεπάζουμε με το καπάκι. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, 3΄-4΄, να ανοίξουν –κουνάμε την κατσαρόλα μια δυο φορές για να ανοίξουν πιο εύκολα. Δεν πρέπει να τα παραβράσουμε γιατί χάνουν τη γεύση τους και σκληραίνουν. Επαναλαμβάνουμε πως όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 φλιτζ. ζουμί από τα αχνισμένα μύδια και σιγοβράζουμε το ρύζι για 10΄, να απορροφήσει τα υγρά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15΄ επιπλέον.

Βγάζουμε τη σάρκα των μυδιών και την προσθέτουμε στο πιλάφι (κρατάμε και μερικά κελύφη για γαρνίρισμα). Ανακατεύουμε καλά να ζεσταθούν τα μύδια. Σερβίρουμε.

μερίδες 4
Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 15 λεπτά
Πηγή: argiro.gr