Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η κρίση πλήττει και τις εκλογές

7 Ιανουαρίου 2013

Η κρίση πλήττει και τις εκλογές

ekloges1Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στην Κύπρο κατά την ήμερα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τις Προεδρικές εκλογές ανέρχεται σε 1.100, ενώ άλλα 40 κέντρα θα λειτουργήσουν σε 26 πόλεις του εξωτερικού, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για εξοικονομήσεις λόγω οικονομικής κρίσης.

«Όλα προχωρούν ομαλά» ενόψει της προετοιμασίας για τις εκλογές, είπε ο κ. Ασσιώτης, ενώ ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «κάνουμε μια προσπάθεια να ξαναοργανώσουμε τα κέντρα, με στόχο να κάνουμε εξοικονομήσεις, υπό το φως των συνθηκών».

Συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο των εξοικονομήσεων αυτών, η προσπάθεια είναι να αξιοποιηθεί πλήρως το προσωπικό των πρεσβειών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν στις χώρες αυτές, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες από την αποστολή προσωπικού στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο κ. Ασσιώτης διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν στο εξωτερικό από την Κύπρο και να επιστρέψουν πίσω με τις κάλπες με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Αναφορικά με την επιλογή του προσωπικού που θα εργαστεί στα εκλογικά κέντρα στην Κύπρο, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτή θα γίνει από τους Εφόρους Εκλογής, με ουσιώδες κριτήριο την εμπειρία των δημοσίων υπαλλήλων.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική επιλογή των προεδρευόντων και των δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της απόφαση της Κυβέρνησης για παράλληλη αξιοποίηση 2 ανέργων επιστημόνων, κατά μέγιστο, στα μεγάλα εκλογικά κέντρα.

Εξάλλου, ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε ότι ο αριθμός των 40 εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό, αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει λειτουργήσει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αποφασίστηκε να λειτουργήσει εκλογικό κέντρο και στη Νέα Υόρκη, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από το ωράριο λειτουργίας του κέντρου, καθώς, όπως είπε, κρίθηκε ότι έπρεπε να παρασχεθεί το δικαίωμα της συμμετοχής στην ψηφοφορία σε όσους εκλογείς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ανέφερε επίσης ότι θα ζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα και σε εκλογείς από την Ουάσινγκτον και το Τορόντο να δηλώσουν κατά πόσο ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στη Νέα Υόρκη.

Για τους ενδιαφερόμενους από άλλες πόλεις του εξωτερικού, όπου τελικά δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά κέντρα, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι όσοι υπέβαλαν το ενδιαφέρον τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα ενημερωθούν για εναλλακτικές επιλογές.

Είπε ότι για σκοπούς σχετικής ενημέρωσης εκδόθηκε ανακοίνωση σε ΜΜΕ, ενώ ζητήθηκε παράλληλα και η συνδρομή των κομμάτων για να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν.

Πηγή: sigmalive.com