Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Έναρξη διπλωματικού μαραθωνίου για την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

10 Ιανουαρίου 2013

Έναρξη διπλωματικού μαραθωνίου για την Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

20121204_121204e-005_rdax_600x399

Τα χαμόγελα των υπουργών Εξωτερικών δεν μπορούν να κρύψουν τα ανταγωνιστικά και αντικρουόμενα συμφέροντα Ελλάδας και Τουρκίας.

Αντιδράσεις στην Τουρκία προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της 5ης Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση των συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας (Division for Ocean Affairs and the Law of the Sea: DOALOS) των Ηνωμένων Εθνών μέσα στους πρώτους μήνες του 2013.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως η χρονική περίοδος είναι ιδανική για την υλοποίηση της σχετικής ενέργειας καθώς «η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει ανοικτά τα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδικού».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η τουρκική αντίδραση θα περιοριστεί απλά στην κατάθεση ενός εγγράφου στην αρμόδια Διεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία να αμφισβητεί τις ελληνικές συντεταγμένες, όπως έπραξε δύο φορές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας: την πρώτη μετά τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Αιγύπτου – Κύπρου (2003) και τη δεύτερη μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο αμφισβητώντας το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρήσει σε δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά του νησιού με την αιτιολογία ότι μέρος των περιοχών αυτών βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά θα έχει πλέον καταγράψει τις θέσεις της.

Oι τουρκικές αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση σημειώθηκε με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Zaman, στο οποίο Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δηλώνει πως «η Η Τουρκία παρακολουθεί στενά οποιαδήποτε μονομερή απόπειρα της Ελλάδος ή άλλων χωρών να διευρύνουν την οικονομική τους ζώνη ή να διεξάγουν έρευνες για πετρέλαιο.

Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει τέτοια ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα παρουσιάσουμε και εμείς τη δική μας ανακήρυξη».

Aκολούθησαν δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Εχουμε διανύσει σημαντική απόσταση σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον προσεχή Μάρτιο.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

Συνεπώς, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα.

Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί.

Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız, ο οποίος μάλιστα προχώρησε ακόμη περισσότερο, κάνοντας λόγο για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας.

Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Εχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».

Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες

Oι τουρκικές εφημερίδες στο συνόλο τους αναπαράγουν το δημοσίευμα του Βήματος ωστόσο:

•Η Hürriyet γράφει ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα με σκοπό να γλυτώσει από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, θα κηρύξει μονόπλευρα ΑΟΖ για την αναζήτηση πετρελαίου στο Αιγαίο.

Αρμόδιος είπε ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε κάποια ενέργεια, η Τουρκία θα δώσει πάραυτα την απάντηση που πρέπει και πρόσθεσε πως ελπίζουν ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα παραμείνει μακριά από την αναθέρμανση των υδάτων στο Αιγαίο. Στο Τ/ΥΠΕΞ επικρατεί η εξής άποψη:

«Θέλουμε να σκεπτόμαστε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί αυτή που είχαν απήχηση στον ελληνικό Τύπο». Τέλος, γράφει ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις έρευνες πετρελαίου του «Ε/κ τομέα» στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνοντας και στρατιωτικά μέτρα.

•H εφημερίδα Sabah αφού αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, γράφει στη συνέχεια ότι οι ετοιμασίες αυτές του γραφείου του Πρωθυπουργού κρίθηκαν «επικίνδυνες» από τους κύκλους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

•Οι κύκλοι αυτοί πιστεύουν ότι οι πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και εφιστούν την προσοχή στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες.

Όμως έναντι της προσέγγισης αυτής αντιτίθενται οι συνεργάτες του κ Σαμαρά και λέγεται πως πιστεύουν ότι η Τουρκία λόγω της Συρίας και του Κουρδικού δεν θα δημιουργήσει ένταση.

•Η Türkiye σημειώνει πως αναμένεται με ανυπομονησία ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτό το τελευταίο άλμα της Αθήνας, διότι στις συνομιλίες που συνεχίζονται μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη κάποιο αποτέλεσμα ενώ υποστηρίζει πως η ελληνική διπλωματία εμφανίζεται διχασμένη για το θέμα.

strategyreports.wordpress.com

 

 

Πηγή: national-pride.org