Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ο πυρετός μπορεί να ωφελήσει το παιδί σας

10 Ιανουαρίου 2013

Ο πυρετός μπορεί να ωφελήσει το παιδί σας

898559Αν και ένα εμπύρετο παιδί γεννά πάντα ανησυχία, έρευνες έρχονται να υποστηρίξουν ότι ο πυρετός είναι απλώς ένα φυσιολογικό σύμπτωμα πολλών ασθενειών και μπορεί, τελικά, ακόμα και να το ωφελήσει.
Όπως επισημαίνει η παιδίατρος Dr Hannah Chow- Johnson, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο, οι γονείς ρωτούν πάντα πόσο υψηλός μπορεί να είναι ένας πυρετός, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι συχνά αυτός είναι ένας «φίλος» του παιδιού τους.

Ο πυρετός αναγκάζει το παιδί να επιβραδύνει τους ρυθμούς του, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί, γεγονός που θα το βοηθήσει να ανακάμψει από την ίωση που το ταλαιπωρεί, προσθέτει η Dr Chow- Johnson και συμπληρώνει ότι αρκεί να θερμομετρούμε το παιδί μία φορά την ημέρα.

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να το ξυπνήσουμε, για να του δώσουμε αντιπυρετικό, επειδή ο ύπνος είναι πιο σημαντικός.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία που υποδηλώνει ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Από τη στιγμή που πίνει υγρά, ουρεί και ανταποκρίνεται φυσιολογικά (πάντα με δεδομένο ότι είναι άρρωστο), οι γονείς μπορούν να το παρακολουθούν σπίτι, δίνοντάς του πολλά υγρά, ντύνοντάς το ελαφρά και κάνοντάς του χλιαρά μπάνια.

Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο, εάν το παιδί είναι μικρότερο των οκτώ εβδομάδων ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό, αν δεν υπάρχει σαφές αίτιο του πυρετού (π.χ. άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, καταρροή, πόνος) και ο πυρετός έχει διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες ή αν διαρκεί πάνω από πέντε μέρες, ακόμη και αν το παιδί φαίνεται καλά.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Πηγές: vita.gr- zougla.gr