Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αυστραλία: Οι ομογενείς επιμένουν ελληνικά

12 Ιανουαρίου 2013

Αυστραλία: Οι ομογενείς επιμένουν ελληνικά

897053Το εντυπωσιακό ποσόν των 30 δισ. δολαρίων εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν τον Δεκέμβριο οι Αυστραλοί σε ψώνια. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δαπανήθηκε ήδη σε χριστουγεννιάτικες αγορές.
Τεράστιες ουρές σχηματίζονται αυτές τις μέρες στα μεγάλα καταστήματα και το όργιο της… σπατάλης αναμένεται να κορυφωθεί την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στη Μελβούρνη, η μεγαλύτερη κοσμοσυρροή σημειώνεται στο εμπορικό κέντρο του Τσάστον, από όπου εκτιμάται ότι θα περάσουν 200.000 καταναλωτές! Μόνο το Σαββατοκύριακο, υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν στη Μελβούρνη 850 εκατ. δολάρια.

Τα καταστήματα θα κλείσουν ανήμερα των Χριστουγέννων και θα ξανανοίξουν τη δεύτερη μέρα με εκπτώσεις, οπότε αναμένεται νέα μαζική εισβολή των καταναλωτών.

Πολλοί δε από αυτούς χρησιμοποιούν τις πιστωτικές αγορές για τα ψώνια τους και είναι βέβαιο ότι ο νέος χρόνος θα τους βρει… χρεωμένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 6% των αγορών φέτος έγινε μέσω του Διαδικτύου!

Όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι Έλληνες επιμένουν παραδοσιακά και προτιμούν ελληνικά προϊόντα. Υπεύθυνοι σε όλα τα ελληνικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ λένε πως οι ομογενείς προσπαθούν να έχουν προϊόντα από την Ελλάδα στο γιορτινό τραπέζι. «Είναι εξαιρετικά προϊόντα τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά, και με το να τα προτιμούμε στηρίζουμε και την Ελλάδα, που αυτήν την εποχή το έχει ιδιαίτερη ανάγκη» λένε ομογενείς καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Οι Αυστραλοί, πάντως, βάζουν πολλά θαλασσινά στο τραπέζι τους. «Για μέρες κοιμόμαστε ελάχιστα για να εφοδιάζουμε τους πελάτες μας» λέει ο Γιάννης Γιαννάτζης, ιχθυοπώλης από την κεντρική αγορά «Βικτώρια Μάρκετ» της Μελβούρνης. Φέτος, μάλιστα, όπως ισχυρίζεται, οι γαρίδες είναι φθηνότερες από πέρσι.

Όσοι, όμως, λόγω των ημερών εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για την εξοχή διαπίστωσαν ότι η τιμή των καυσίμων εκτινάχθηκε στα ύψη. Η τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε την Παρασκευή κατά 13 σεντ το λίτρο και έφτασε στο 1 δολάριο και 46 σεντ.

«Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Μόλις φθάνουν τα Χριστούγεννα, η τιμή της αμόλυβδης πάει αδικαιολόγητα στα ύψη» λέει ο ομογενής Κώστας Μήδρας.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Πηγή: zougla.gr