Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Θέρμανση: τι είναι τα ενεργειακά τζάκια μέσω “Εξοικονομώ” που προτείνει το ΥΠΕΚΑ

12 Ιανουαρίου 2013

Θέρμανση: τι είναι τα ενεργειακά τζάκια μέσω “Εξοικονομώ” που προτείνει το ΥΠΕΚΑ

Ενεργειακό τζάκι ονομάζεται το τζάκι εκείνο που εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται ( απο την καύση του ξύλου ) μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την μαντεμένια εστία του. Η ροή του αέρα μπορει να είναι είτε φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια) είτε μηχανική (αερόθερμα ενεργειακά τζάκια).

Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλλικός προσαρμοσμένος ήδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί όταν τοποθετείται το τζάκι ( κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα, μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά).

Ο καθαρισμός και η διατήρηση της εστίας του τζακιού -και όχι μόνο του ενεργειακού- σε καλή κατάσταση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του συστήματος η οποία θα μας διασφαλίσει αποδοτική θέρμανση και σωστή λειτουργία για μεγάλο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανονισμοί συντήρησης που συστήνει η κατασκευάστρια εταιρία ενώ κάποιες βασικές συμβουλές είναι οι ακόλουθες:

– Σε καμία περίπτωση δεν καίμε υγρά ή βαμμένα ξύλα
– Τα ξύλα θα πρέπει να καίγονται μακριά από το τζάμι
– Το τζάμι καθαρίζεται μόνο όταν είναι τελείως κρύο με ειδικό καθαριστικό υγρό
– Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χημικά υγρά για τον καθαρισμό της εστίας.

Σημαντικός θεωρείται και ο καθαρισμός της καμινάδας ώστε να εξαλείφεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων οσμών, απελευθέρωσης μικροσωματιδίων, μαυρίσματος των τοίχων αλλά και πιθανής ανάφλεξης της καπνιάς η οποία μπορεί να καταστρέψει την εστία ή ακόμη να οδηγήσει και σε πυρκαγιά.

Ο καθαρισμός είναι χημικός ή μηχανικός και καλό είναι να γίνεται από κάποιον ειδικό.

—Οι υπόλοιπες προτάσεις του ΥΠΕΚΑ

Στις προτάσεις δράσεων περιλαμβάνονται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.

Επίσης εξετάζονται ήδη οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. την Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών (διάθεση καυσόξυλων στην αγορά με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλλετ), αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.

Οι ανωτέρω προτάσεις του ΥΠΕΚΑ και των άλλων συναρμοδίων φορέων και επιστημόνων, θα κωδικοποιηθούν, αξιολογηθούν και καταγραφούν ως ενιαίο στρατηγικό σχέδιο δράσης με ανάθεση δράσεων κατά φορέα, βάσει των αρμοδιοτήτων.

Τέλος στην σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια κάτι που δεν ισχύει γενικώς με τη Κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Υγείας.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γ. Γ. Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, παρουσία της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ενώ συμμετείχαν ο Γ.Γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μωϋσής Κουρουζίδης, στελέχη των αρμοδίων Δ/νσεων των Υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, των Διευθύνσεων Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι επιστήμονες και Καθηγητές του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.

Αξίζει να επισημανθεί η πρόταση της υφυπουργού Υγείας κας Φωτεινής Σκοπούλη, η οποία έθεσε θέμα μείωσης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικοί επιστήμονες, μετεωρολόγοι και άλλοι φορείς.

Η κα. Σκοπούλη επεσήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίουκαθώς το ζήτημα αφορά τη δημόσια Υγεία γενικότερα. Η υφυπουργός Υγείας όπως η ίδια είχε δηλώσει έκανε εισήγηση στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και να μην καταφεύγουν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες οι Αθηναίοι και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.

Αμφίβολο παραμένει ωστόσο το κατά πόσο τα μέτρα αυτά -παρότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση- μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση αντιμετώπιση ενός φλέγοντος ζητήματος που αφορά στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Πηγή:econews