Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή σχολικής μονάδας στο Apotdabogo της Γκάνα από τις εκδόσεις εν Πλω

12 Ιανουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή σχολικής μονάδας στο Apotdabogo της Γκάνα από τις εκδόσεις εν Πλω

Οι εκδόσεις εν πλω σε συνεργασία με την ActionAid είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή της σχολικής μονάδας στο Apotdabogo της Γκάνα που ανέλαβαν στα πλαίσια της δράσης της κοινωνικής ευθύνης των εκδόσεών μας. Για τη δράση αυτή χρειάστηκε η συνεργασία της συγγραφέως του βιβλίου «Ένα δύσκολο αντίο» Βούλας Νικολαΐδου και της ηθοποιού Κατερίνας Λέχου που κάνει την αφήγηση στο CD που συνοδεύει το βιβλίο και οι οποίες παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους συμμετέχοντας στον κοινό μας σκοπό.

sxoleio

 

Η Γκάνα, μία χώρα στη Δυτική Αφρική, ήταν το πρώτο κράτος της αποικιακής Αφρικής που κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1957. Δυστυχώς όμως μαζί με την ανεξαρτησία ήρθε και η οικονομική και πολιτική παρακμή.
Η περιοχή Upper East Region, όπου υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Γκάνα. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 920.000. Ζουν σε οικισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή και το 84% ασχολείται με τη γεωργία. Η έλλειψη επάρκειας τροφής είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή λόγω της ξηρασίας και του φτωχού εδάφους.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ο αναλφαβητισμός και η απουσία εκπαίδευσης, μία από τις βασικές αιτίες περιθωριοποίησης των φτωχών ανθρώπων. Έτσι τα περισσότερα από τα προγράμματα της ActionAid έχουν ως στόχο την πρόσβαση των παιδιών σε βασική, ποιοτική εκπαίδευση.

dentro
Στο Apotdabogo η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Τα παιδιά κάθονταν στο πάτωμα λόγω έλλειψης θρανίων. Τα μικρότερα παιδιά του νηπιαγωγείου έκαναν μάθημα στην ύπαιθρο. Στις περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων τα παιδιά δεν πήγαιναν στο σχολείο αφού δεν υπήρχαν στέγες στις τάξεις.

Αρχικά οι γονείς αποφάσισαν οι ίδιοι να φτιάξουν ένα κτίριο με 3 αίθουσες από λάσπη ώστε τα μικρά παιδιά να μην κάνουν μάθημα κάτω από τα δέντρα. Το κτίριο όμως ήταν πολύ ασταθές και εξίσου επικίνδυνο. Ο ενθουσιασμός όμως των κατοίκων και η αποφασιστικότητά τους να εξασφαλίσουν οι ίδιοι στα παιδιπά τους ένα σχολείο ήταν ο λόγος που η ActionAid αποφάσισε να κατασκευάσει ένα ολοκαίνουργιο ασφαλές κτίριο για την κοινότητα.

Πριν ξεκινήσει η κατασκευή του σχολείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής ώστε να υπάρχει πλήρη συμμετοχή της κοινότητας. Μοιράστηκαν οι ρόλοι και δημιουργήθηκε σύλλογος Γονέων και Διδασκάλων που θα είναι υπεύθυνος για τη σωστή συντήρηση και διαχείριση του σχολείου.

goneis

Το σχολείο ολοκληρώθηκε λίγο καιρό πριν και παραθόθηκε επίσημα στους μικρούς μαθητές.  Το πρόγραμμα πρόσφερε προσωρινή απασχόληση στους κατοίκους που εργάστηκαν στο έργο ως βοηθοί και μέσα από αυτή την απασχόληση απέκτησαν κάποιο εισόδημα.

Η εξάχρονη Talata λέει για την καινούργια της τάξη: «Είμαι πολύ χαρούμενη που τώρα πια έχω τάξη και θρανίο να κάθομαι. Δεν θα χρειάζεται να κάθομαι κάτω από το δέντρο και να λερώνω τη σχολική μου ποδιά. Θα είμαι προστατευμένη όταν βρέχει και δεν θα αρρωσταίνω πια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ActionAid και τον δωρητή στην Ελλάδα, τις εκδόσεις εν πλω, για την προσφορά τους».

sxoleio 2

Πηγή:.enploeditions.gr