Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Πώς να διατηρήσετε τα φαγητά σας νόστιμα και φρέσκα

12 Ιανουαρίου 2013

Πώς να διατηρήσετε τα φαγητά σας νόστιμα και φρέσκα

fre1Υπάρχουν φορές που τυχαίνει να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα από αυτά που είχατε υπολογίσει εξαρχής. Αυτό συμβαίνει διότι ή έχετε την εντύπωση πως είναι πολύ φρέσκα ή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή τιμή. Το κακό όμως είναι πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ευπαθή καθώς έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να τα διατηρήσετε φρέσκα και νόστιμα; Διαβάστε παρακάτω…

Παρότι σε κανέναν δεν αρέσει η σπατάλη των τροφίμων, κάποιες φορές τυχαίνει να μην κάνουμε καλό προγραμματισμό και να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα απ’ όσα χρειαζόμαστε.

Οι μέθοδοι αποθήκευσης και συντήρησης, δεν είναι ίδιες για όλα τα τρόφιμα. Απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές για το καθένα, προκειμένου να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο καιρό. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο έξυπνα «κόλπα» σύμφωνα με το lifemojo.com, με τα οποία μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα και νόστιμα όλων των ειδών τα τρόφιμα.

1. Φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ψύξη

Μερικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι απαραίτητο να αποθηκεύονται στο ψυγείο από την αρχή. Πρέπει να διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τη θερμότητα. Παραδείγματος χάρη η μπανάνα μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα μπολ με φρούτα για τις τρεις πρώτες ημέρες, στη συνέχεια όμως, θα πρέπει να την τοποθετήσετε στο ψυγείο. Το μήλο διατηρείται πέντε μέρες στο μπολ και μετά και αυτό χρειάζεται να μπει στο ψυγείο. Το γκρειπ φρουτ διατηρείται εκτός ψυγείου για επτά μέρες. Άλλα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και τα μαύρα μούρα, όταν είναι ωμά, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε έξω από το ψυγείο σε μια καφέ χάρτινη σακούλα. Όταν ωριμάσουν, θα πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Τα κρεμμύδια και οι πατάτες δεν χρειάζονται ψύξη και μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος.

2. Φρούτα και λαχανικά που χρειάζονται ψύξη

spa (1)

Είναι σημαντικό να αποθηκεύετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε ξεχωριστές σακούλες, προκειμένου να αυξάνετε τη διάρκεια ζωής τους. Τα φρούτα και τα λαχανικά εκλύουν αιθυλένιο, ένα άοσμο αέριο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των άλλων φρούτων και λαχανικών γύρω τους και μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη φθορά τους. Ορισμένα λαχανικά μάλιστα όπως το σπανάκι, εκλύουν περισσότερο από αυτό το αέριο σε σχέση με άλλα, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορούσαν να αλλοιώσουν κατά μεγάλο βαθμό τα λαχανικά που είναι αποθηκευμένα μαζί με αυτό.Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα παντζάρια, το καρότο και το ραπανάκι. Κόψτε το πράσινο μέρος που βρίσκεται στην κορυφή τους και αποθηκεύστε τα σε μια σακούλα στο ψυγείο. Το αγγούρι, το κολοκύθι, η πιπεριά και η κολοκύθα, ανήκουν και αυτά στην ίδια κατηγορία και θα πρέπει διατηρούνται στεγνά και να αποθηκεύονται σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Τα φυλλώδη λαχανικά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Καθαρίστε τα φύλλα και ακουμπήστε τα σε ένα χαρτί για να στραγγίσει το νερό. Όταν φύγουν τα νερά, αποθηκεύστε τα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Το καλαμπόκι αποθηκεύστε το με το φλοιό του για να αποφύγετε να ξεραθεί το εσωτερικό του. Τα μανιτάρια τοποθετήστε τα άπλυτα σε μια καφέ χάρτινη σακούλα. Τα φασολάκια αν δεν προορίζονται για άμεση χρήση, βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλα, χωρίς να κόψετε τις άκρες και έπειτα στο ψυγείο.

3. Τεχνικές αποθήκευσης για άλλα τρόφιμα

psyΚρέας και Πουλερικά: Αυτά θα πρέπει να αποθηκεύονται στο συρτάρι κρέατος στις αρχικές συσκευασίες τους, και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μέσα σε δύο ημέρες. Αν απαιτείται περισσότερος χρόνος αποθήκευσης, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και καταψύξτε τα. Το μπέικον και το ζαμπόν θα πρέπει να καλύπτονται με ένα ύφασμα βουτηγμένο σε ξύδι πριν αποθηκευτούν.

Ψάρια: Από τη στιγμή που τα ψάρια έχουν έντονη μυρωδιά καλό θα ήταν να μην τα αποθηκεύετε μαζί με άλλα τρόφιμα, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μυρίσουν και αυτά. Μπορείτε να τα καταψύξετε κατευθείαν ή αφού τα έχετε ψήσει στη σχάρα.

Αυγά: Τα αυγά μπορούν να αποθηκευτούν στο χαρτόνι με το οποίο συσκευάζονται ή στο ειδικό ράφι για αυγά που υπάρχει στο ψυγείο σας.

Γάλα: Το γάλα έχει την τάση να απορροφά εύκολα κάθε γεύση. Έτσι, θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από φρούτα και λαχανικά και άλλες τροφές με έντονη γεύση. Μπορεί να αποθηκευτεί στο δοχείο που συσκευάστηκε ή σε μια κανάτα που καλύπτεται επαρκώς.

Τυριά: Τα τυριά, καθότι χάνουν τη φρεσκάδα τους πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με άλλες τροφές, δηλαδή «στεγνώνουν», θα πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα σε ειδικό χαρτί ή πλαστικό κάλυμμα πριν από την αποθήκευση.

Μπαχαρικά: Προκειμένου να «κλειδώσετε» το άρωμα των μπαχαρικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τα αποθηκεύετε σε ένα γυάλινο βάζο.

Σιτηρά: Σε ό,τι αφορά τα σιτηρά ένα φύλλο δάφνης κρατά τα έντομα μακριά. Ναι, είναι αλήθεια. Τοποθετήστε μερικά φρέσκα φύλλα δάφνης μαζί με τους σπόρους σε ένα αεροστεγές δοχείο και εξασφαλίστε έτσι ότι οι σπόροι θα παραμείνουν φρέσκοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγήclickatlife.gr