Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

AIDS: ελπίδες θεραπείας γεννά εμβόλιο που συρρικνώνει τον ιό HIV

14 Ιανουαρίου 2013

AIDS: ελπίδες θεραπείας γεννά εμβόλιο που συρρικνώνει τον ιό HIV

aids-emvolio-hiv-94141Εμβόλιο κατά του ιού του AIDS,HIV, επιτρέπει την αποφυγή της καθημερινής λήψης αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Το εν λόγω εμβόλιο δημιουργεί ελπίδες για αναστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρωντου HIV επί μακρόν ή οριστικά, χωρίς την ανάγκη υποβολής του ασθενούς σε αντιρετροϊκή θεραπεία.

 

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι θεραπευτικό και όχι προληπτικό.

Περιέχει δενδριτικά κύτταρα που απομονώνονται από το αίμα των ίδιων των ασθενών και τα οποία μπορούν και αναγνωρίζουν τα εχθρικά κύτταρα του HIV, αφού πρώτα έχουν εκτεθεί στο εργαστήριο σε αδρανοποιημένα κύτταρα του ιού.

 

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως το εμβόλιο εξασθενεί σε διάστημα ενός έτους με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να επιστρέψουν στα αντιρετροϊκά.

 

Δώδεκα εβδομάδες μετά την χορήγηση του εμβολίου, τα επίπεδα του HIV είχαν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 90% σε 12 από τους 22 ασθενείς που εμβολιάστηκαν.

Αντίστοιχη μείωση καταγράφηκε πάντως και σε έναν από τους 11 ασθενείς της ομάδας ελέγχου, οι οποίοι έλαβαν εμβόλιο placebo (ψευδοφαρμάκου).

 

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε έπειτα από 24 εβδομάδες, καθώς μόνο επτά ασθενείς διατηρούσαν τη μείωση του 90%.

 

Πηγές: Science Translational Medicine.-

econews