Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Είδαν για πρώτη φορά γιγαντιαίο καλαμάρι στο φυσικό του περιβάλλον

15 Ιανουαρίου 2013

Είδαν για πρώτη φορά γιγαντιαίο καλαμάρι στο φυσικό του περιβάλλον

116219-kalamariΜετά από χρόνια αναζήτησης για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν ένα γιγάντιο καλαμάρι στο φυσικό του περιβάλλον στα βάθη του ωκεανού.

Το περίπου τριών μέτρων καλαμάρι βιντεοσκοπήθηκε από ένα επανδρωμένο υποβρύχιο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στον Ειρηνικό Ωκεανό το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία συμμετείχαν η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας, το Discovery Channel και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστήμης της Ιαπωνίας.

Η κρατική τηλεόραση δημοσίευσε φωτογραφίες του γιγάντιου καλαμαριού αυτή την εβδομάδα, ενώ το Discovery Channel αναμένεται να παρουσιάσει την ανακάλυψη σε εκπομπή του στις 27 Ιανουαρίου.

Το καλαμάρι εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού Chichi, περίπου χίλια χιλιόμετρα νότια του Τόκιο και σε βάθος 600 μέτρων με τους επιστήμονες να το ακολουθούν μέχρι και σε βάθος 900 μέτρων, ανέφερε η δημόσια τηλεόραση.

Οι πληροφορίες που είχαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες για το καλαμάρι γίγας ήταν πολύ λίγες καθώς ζει σε περιβάλλον που δυσκολεύει τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας.  «Είδαμε για πρώτη φορά ένα γιγαντιαίο καλαμάρι να επιτίθεται στο θήραμά του (δόλωμα)» δήλωσε ένας εκ των επιστημόνων, που είχαν την ευκαιρία μετά από δέκα χρόνια αναζήτησης να το δουν από κοντά.

Πηγή: tvxs.gr