Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Οδηγούνται σε αποσταθεροποίηση τα Σκόπια;

15 Ιανουαρίου 2013

Οδηγούνται σε αποσταθεροποίηση τα Σκόπια;

pic-0-norm (4)Οι συγκρούσεις εντός και εκτός του σκοπιανού Κοινοβουλίου παραμονές των Χριστουγέννων έχουν οξύνει την πολιτική κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες

Εχθές το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η αναγγελθείσα διαδήλωση της σκοπιανής αντιπολίτευσης, με κύριο αίτημα την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προκηρυχθείσες αυτοδιοικητικές, την 24 Μαρτίου.

Οι συγκρούσεις εντός και εκτός του σκοπιανού Κοινοβουλίου παραμονές των Χριστουγέννων έχουν οξύνει την πολιτική κατάσταση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, ώστε προκάλεσαν και την επέμβαση των Ευρωπαίων, οι οποίοι παροτρύνουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ.Τσερβένκοφσκι να μη πραγματοποιήσει την απειλή του για αποχή.

Με την χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας η αντιπολίτευση επιχειρεί να κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες της καταγγέλλοντας και «την συστηματική παραποίηση των γεγονότων και της πραγματικότητας στη χώρα από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης». Γι’ αυτό, και εκτός από τις στάσεις εμπρός στα κυβερνητικά κτήρια, έντονες διαμαρτυρίες υπήρξαν και μπροστά στον φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό ιδιωτικό σταθμό «Sitel», τον οποίο κατηγορούν ότι έχει μετατραπεί σε όργανο προπαγάνδας του κ. Γκρούεφσκι.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, και με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Βελιανόφσκι, ζήτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αίτημα όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Γκρούεφσκι (ο οποίος είπε ότι θα τους απαντήσει μέχρι το Σάββατο το βράδυ, εχθές, αλλά όταν γράφηκε το παρόν, δεν είχαμε κάποιο νέο).

Αντί των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα διεξαχθούν, στις 24 Μαρτίου, οι δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία των Σκοπίων, κατά την οποία αυτές οι εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, αν δεν προκηρυχθούν διπλές εκλογές (δημοτικές και βουλευτικές). Ο αρχηγός της του κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι (πρώην πρόεδρος του κράτους των Σκοπίων), ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές.

Ζήτησε επίσης, την τοποθέτηση προσώπων «κοινής αποδοχής» στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος και δημοκρατικός χαρακτήρας των εκλογών», προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά του «ο αγώνας θα συνεχιστεί στους δρόμους».

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου η αντιπολίτευση, αυτές θα διεξαχθούν μόνον με τους υποψήφιους του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι και των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων, σε περιοχές όπου ζουν αρκετοί Αλβανοί.

Η παρέμβαση των Ευρωπαίων προς τον κ. Τσερβένκοφσκι να ανακαλέσει την απόφασή του και να συμμετάσχει στις εκλογές, έχει πολλές αναγνώσεις. Η πρώτη φυσικά είναι πως πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση στο κράτος, όπου οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Μπορεί όμως και να δρομολογείται η απομάκρυνση του κ. Γκρούεφσκι, που όπως είπαμε εχθές, «κούρασε» τους μέχρι εχθές προστάτες του, ακόμη και το «Soros Foundation», το οποίο τον ανέδειξε και τον χρησιμοποίησε στην ανθελληνική του πολιτική.

Έχουν άλλωστε πολλά σε βάρος του, και ως προς την οικονομική διαχείριση, όπου ο κ. Γκρούεφσκι, «συνεταιριζόμενος» με τον πρώην αρχηγό των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, φέρονται κάτοχοι ακινήτων στο εξωτερικό (και στο όνομα της μητέρας Γκρούεφσκι). Βέβαια, τα χρήματα που διαχειρίζεται από τις συνδρομές των Σλάβων αποδήμων είναι πολλά, ώστε του επιτρέπει να διαφωνεί και με τον κ. Σόρος.

Είθε να παραμείνει και να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του, ώστε να λυθεί το πρόβλημά μας, όταν θα είναι σε θέση η Ελλάδα να εφαρμόσει εθνική πολιτική.

Ο Μακεδών

Πηγή: voria.gr