Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Διάλεξη με τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και η Βρετανική Αποικιακή Πολιτική 1945-1950»

17 Ιανουαρίου 2013

Διάλεξη με τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και η Βρετανική Αποικιακή Πολιτική 1945-1950»

8422

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1945-1950

Τέταρτη Διάλεξη 2ου Χρόνου Διαλέξεων

ΣΑΛΑΜΙΝΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ στο ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Διάλεξη με τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και η Βρετανική Αποικιακή Πολιτική 1945-1950» θα λάβει χώρα στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας – Αμμοχώστου την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 στις 19:00. Εισηγήτρια θα είναι η κυρία Αναστασία Γιάγκου, Ειδική Επιστήμονας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εισήγηση θα εξετάσει τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και της βρετανικής αποικιακής πολιτικής κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1940. Πρόκειται για μία κρίσιμη περίοδο της κυπριακής ιστορίας, κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετώπιζε διάφορες προκλήσεις τόσο εξαιτίας των αυξανόμενων επιτυχιών της αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου όσο και εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της αποικιακής κυβέρνησης στο θέμα των εθνικών διεκδικήσεων. Πράγματι, οι Βρετανοί, παρά τη συνεισφορά της Κύπρου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αντίθετα με τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, δεν ήταν πρόθυμοι να συναινέσουν στα αιτήματα για ένωση με την Ελλάδα για λόγους που θα εξετασθούν. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί σε μερικά από τα βασικότερα γεγονότα της πενταετίας, η οποία διεύρυνε τη διάσταση μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων της Κύπρου, με κύριο άξονα τον πρωταρχικό ρόλο της Εκκλησίας στις εξελίξεις αυτές, οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για την κρίσιμη δεκαετία του 1950.

Η διάλεξη θα μεταδίδεται απευθείας από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας-Αμμοχώστου (www.imconstantias.org.cy) και ηχογραφημένη από τον τοπικό ραδιοσταθμό «Ράδιο Πολιτεία» (106,7 FM) και το ραδιοσταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, UCYvoice (95.2 FM). Χορηγοί επικοινωνίας είναι, επίσης, η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» και η ηλεκτρονική εφημερίδα Famagusta News (www.famagusta-news.com).

Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα – Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Παραλιμνίου

Πληροφορίες: http://www.imconstantias.org.cy/525.html

και http://www.new.ucy.ac.cy/goto/pure/el-GR/EleftheraPanepistimia.aspx.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22894305, 23812456/7

 

Πηγή: churchofcyprus.org.cy

Τέλος ανακοίνωσης