Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μεγάλος κίνδυνος η παραγγελία φαρμάκων μέσω Διαδικτύου

17 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλος κίνδυνος η παραγγελία φαρμάκων μέσω Διαδικτύου

παραγγελία φαρμάκων μέσω ΔιαδικτύουΟ Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί: τα φάρμακα που διακινούνται μέσω διαδικτύου μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, πάνω από το 50% αυτών των σκευασμάτων είναι πλαστά ή νοθευμένα με μη εγκεκριμένες ουσίες και με ανησυχητικές παρενέργειες.

Ένα φάρμακο είναι ασφαλές μόνο στην περίπτωση που παράγεται και ελέγχεται από τους κρατικούς φορείς, όπως ορίζει ο νόμος, και χορηγείται με τη συνταγή γιατρού ή μέσω της νόμιμης διαδικασίας διακίνησης φαρμάκων.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει τη διαδικτυακή διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών παραγγέλνει τέτοια προϊόντα από το Ίντερνετ.

Πολλά, ωστόσο, από τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν έχουν διασφαλισμένη ποιότητα και διακινούνται από μη ελεγχόμενες ιστοσελίδες. Είναι πιθανό να περιέχουν επικίνδυνες ή απαγορευμένες ουσίες, οι οποίες δεν αναγράφονται στα συστατικά τους, ενώ σε περίπτωση ανεξέλεγκτων παρενεργειών κανείς γιατρός δεν θα είναι σε θέση να δώσει το κατάλληλο αντίδοτο.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι φάρμακα για προβλήματα στύσης, για τη μείωση της χοληστερίνης, χάπια αδυνατίσματος, συμπληρώματα διατροφής, επιθέματα σιλικόνης για αύξηση στήθους, καθώς και σκευάσματα για ψυχιατρικές παθήσεις.

Χωρίς φαρμακευτικό έλεγχο κυκλοφορούν ακόμα και αυτοδιαγνωστικά τεστ για HIV/AIDS.

Τα παραπάνω χάπια έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν ουσίες άκρως επικίνδυνες για τον οργανισμό, που μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλεργικές αντιδράσεις και ανά περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Σε χάπια για το αδυνάτισμα βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες που έχουν απαγορευτεί από την αγορά, ενώ εντοπίστηκαν συμπληρώματα διατροφής που περιείχαν αναβολικά και στεροειδή που προκαλούν στείρωση, μέχρι και καρκίνο. Με την ένδειξη «φυτικό προϊόν» χάπια για τα προβλήματα στύσης έχει βρεθεί να περιέχουν ακόμη και μελάνι εκτυπωτή, ώστε να αποκτήσουν μπλε χρώμα.

Ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εξαπάτησης αυτού του εμπορίου αποτέλεσε πριν από δύο χρόνια η διακίνηση μεγάλου αριθμού αντιιικών φαρμάκων ενάντια στη γρίπη των χοίρων. Μετά από έλεγχο που διεξήγαγε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έπειτα από σωρεία καταγγελιών που δέχτηκε από καταναλωτές, διαπίστωσε πως τα φάρμακα που παραγγέλθηκαν μέσω Ίντερνετ περιείχαν ζάχαρη, αντί για δραστική ουσία κατά της γρίπης.

Ως εκ τούτου, ο ΕΟΦ εφιστά στους Έλληνες καταναλωτές την προσοχή όσων παραγγέλνουν φάρμακα από το διαδίκτυο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόσφατα νομοθεσία που εισάγει νέα μέτρα ασφάλειας της διαδικτυακής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, European Parliament (www.europarl.europa.eu)


Αναδημοσίευσις από: artion magazine [www.artionrate.gr], Περιοδικό για τη ζωή, τη γνώση, την πνευματικότητα, Τεύχος 1ο, Σεπτέμβριος 2011, Καλαμαριά