Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Επιστρέφονται 190 στρέμματα στην Ιερά Μονή Χάλκης

19 Ιανουαρίου 2013

Επιστρέφονται 190 στρέμματα στην Ιερά Μονή Χάλκης

8421Του Δημοσιγράφου Αριστείδη Βικέτου

Eκατόν ενενήντα στρέμματα δασυλλίου, γύρω από τη Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, όπου βρίσκεται και η κλειστή από το 1971 Θεολογική Σχολή, επιστρέφονται στο Μοναστήρι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων (ΓΔΒ).

Η επιστροφή των 190 στρεμμάτων αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε έκταση επιστροφή κοινοτικής περιουσίας, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των επιστροφών, που προβλέπει το πρόσθετο άρθρο 11 του Βακουφικού Νόμου.

Τα 190 στρέμματα είχαν δενδροφυτευτεί από την Μονή, πριν της αφαιρεθούν από την Άγκυρα. Στο χώρο αυτό συμπεριλαμβάνεται και κοιμητήριο, όπου βρίσκονται  οι τάφοι  Πατριάρχη Νεοφύτου του Η’. και άλλων Μητροπολιτών.

Καθοριστικός στην εξέλιξη της υπόθεσης κρίνεται ο ρόλος του Κωνστατνινοπολίτη Λάκη Βίγκα, ο οποίος εκπροσωπεί όλες τις μειονότητες της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Ο κ. Βίγκας, που βρίσκεται στο Συμβούλιο για δεύτερη θητεία, είναι  το πρώτο μη μουσουλμανικό μέλος της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι ηγούμενος της Μονής της Χάλκης σε δηλώσεις στην ΕΤ-3    τόνισε ότι με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης αποκαταστάθηκε μια αδικία.

Πρόκειται , είπε , για μια πολύ καλή εξέλιξη  για την Μονή , την Θεολογική Σχολή, για την ομογένεια και για το Πατριαρχείο .”Αυτό ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Πατριάρχη μας”,  τόνισε.

Ο Μητροπολίτης Προύσης αναφέρθηκε και σε άλλα δύο σημαντικά επιτεύγματα, την  αγορά των  ναών ( 6ος και 8ος  αιώνας) του Ταξιάρχη και της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στην Τρίλια.

 Πηγή: churchofcyprus.org.cy