Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ανακύκλωση· έξυπνες συμβουλές

22 Ιανουαρίου 2013

Ανακύκλωση· έξυπνες συμβουλές

recyclingτης Ελένης Ακριτίδου

Η ανακύκλωση είναι μία ιδιαίτερα θετική συνήθεια που έχουν υιοθετήσει πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Παρακάτω, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για το ποια υλικά ανακυκλώνονται και με ποιο τρόπο πρέπει να τα τοποθετούμε στους μπλε κάδους.

Ανακυκλώνουμε συσκευασίες από χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, δηλαδή κουτάκια από αναψυκτικά και μπύρες, μπουκάλια από ποτά (που δεν επιστρέφονται, όπως είναι οι φιάλες από ουίσκι, βότκα κλπ), πλαστικές σακούλες, CD, αλουμινόχαρτα και άλλα.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει το πως τοποθετούμε αυτά τα σκουπίδια στους μπλε κάδους:

* Οι συσκευασίες δεν πρέπει να έχουν οργανικά υπολείμματα (δηλαδή τροφές), οπότε καλό είναι να τις καθαρίσουμε με ένα κομμάτι χαρτί ή να τις ξεπλύνουμε με λίγο νερό.

* Συμπιέζουμε τις συσκευασίες, ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, χαρτόκουτα)

* Διαχωρίζουμε τα υλικά των συσκευασιών, σε άλλο χώρο το πλαστικό, σε άλλο το γυαλί και σε άλλο το χαρτί.

* Το καλύτερο είναι να πετάξουμε τα συγκεκριμένα σκουπίδια μέσα στον μπλε κάδο χωρίς σακούλα, αφού η διαλογή τους γίνεται χειρονακτικά από τους εργαζόμενους στις μονάδες επεξεργασίας των υλικών.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν ανακυκλώνουμε:

* Τα οργανικά σκουπίδια, όπως είναι τα υπολείμματα τροφών.

* Χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες κλπ.

* Τις νέες βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες, τις οποίες πετάμε στα κανονικά σκουπίδια, σε αντίθεση με τις κοινές πλαστικές σακούλες που τις ανακυκλώνουμε.

* Οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές όπως και οι λαμπτήρες, ανακυκλώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως είναι οι Δήμοι, μαγαζιά ηλεκτρονικών κ.ά. και πρέπει να μεριμνήσουμε για τη σωστή απόρριψή τους.

* Δεν ανακυκλώνονται ρούχα και παπούτσια. Μην τα πετάτε στα σκουπίδια. Ένας τρόπος είναι να τα τοποθετήσετε τακτοποιημένα σε χαρτόκουτο δίπλα στον κάδο απορριμμάτων ή μπορείτε να απευθυνθείτε στην εκκλησία ή τον Δήμο ή σε άλλους φορείς που θα μπορούσαν να τα προωθήσουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

 

Πηγή: artion magazine [www.artionrate.gr], Περιοδικό για ρτη ζωή, τη γνώση, την πνευματικότητα, Τεύχος 1ο, Σεπτέμβριος 2011, Καλαμαριά.