Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μια Ελληνίδα που κατέφερε να κάνει όνειρο την ευκαιρία

23 Ιανουαρίου 2013

Μια Ελληνίδα που κατέφερε να κάνει όνειρο την ευκαιρία

3313c985debf1534e635a7f537758d8f_MΟι νέοι μας όχι μόνο είναι αισιόδοξοι και εργατικοί, αλλά μεταδίδουν αυτήν τους την ενέργεια σε όλη την Ευρώπη. 

H  Ελένη Κεφαλληνού, είναι μια φοιτήτρια που ζει στην Μπράγκα της Πορτογαλίας, και εργάζεται εθελοντικά εκεί, καθώς η πόλη αυτή έχει ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

 

Πώς ξεκίνησε ο θεσμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας»

Τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» κατέκτησε η Μπράγκα της Πορτογαλίας για το 2012.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας είναι ένας σχετικά καινούργιος θεσμός, που ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Φόρουμ νεολαίας της Κομισιόν, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο θεσμός δεν προβλέπει χρηματοδότηση για έργα υποδομής, ωστόσο, είναι, ένας τρόπος για να γίνει η διοργανώτρια πόλη γνωστή σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νέων, που θα επισκεφτούν την πόλη για διάφορες δράσεις.

 

Η πόλη στην οποία δίνεται ο τίτλος της Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσας Νεολαίας παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, ιδεών, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα χρόνο. Έτσι, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις κάθε είδους σε διάφορα σημεία της πόλης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όσα έχει να προσφέρει η πόλη, συνεισφέροντας σε ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους.

 

“Μπράγκα 2012: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”

 

Η επένδυση αυτή της πόλης αντανακλά διάφορες πτυχές του έργου της “Μπράγκα 2012: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”, με τη συμβολή της στην ενίσχυση πολλαπλών τομέων, όπως της απασχόλησης των νέων, της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, της μη-τυπικής εκπαίδευσης, την προώθηση της συμμετοχής, του εθελοντισμού και του διαρθρωμένου διαλόγου, την προώθηση νέων κοινωνικών πρακτικών και τρόπων κατανόησης και της οικοδόμησης της κοινωνίας των πολιτών.

1q

 

Στα πλαίσια λοιπόν του προγράμματος αυτού, η Μπράγκα έχει υποδεχτεί νέους από διάφορες χώρες, εθελοντές που επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτό το έργο αναδόμησης της πόλης και ανάδειξης της σημασίας και της δύναμης των νέων.

 

Εθελοντές από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία και το Βέλγιο, ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από πολυ-πολιτισμική ομπρέλα της πόλης, για έναν κοινό σκοπό.

Μια μικρή πόλη σαν τη Μπράγκα, κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να πραγματοποιήσει έναν τεράστιο αριθμό επιτυχημένων διοργανώσεων στην πόλη, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων επισκεπτών, που τη τίμησαν με την παρουσία τους.

Μια Ελληνίδα στην Μπράγκα

Θα αναρωτιέται κανείς τι θα μπορούσε να κάνει μια Ελληνίδα ή ένας Έλληνας στη Μπράγκα και γιατί άραγε να διάλεξε αυτό το μέρος! Θα μπορούσε για διακοπές… αλλά η αλήθεια είναι πως μια πόλη σαν τη Μπράγκα και ειδικά κατά τη διάρκεια του έτους 2012, ήταν μια πόλη γεμάτη ευκαιρίες για τους νέους, δίνοντάς τους ώθηση να πιστέψουν στα όνειρά τους και γιατί όχι να τα κάνουν πραγματικότητα και ακόμα είναι, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή σε ευκαιρίες.

2q

 

 

Η “Μπράγκα 2012: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας”, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς εθελοντές, αλλά και για όσους εργάζονταν με σκοπό την πραγματοποίηση του γεμάτου προγράμματός της, να πιστέψουν σε ένα καλύτερο μέλλον, που βασίζεται στους νέους. Στο πρόγραμμα αυτό, συμμετέχουν πέντε Έλληνες εθελοντές, καθένας από τους οποίους ασχολούνται για την πραγματοποίηση ενός ατομικού πρότζεκτ, που θα το αναπτύξουν και θα το παρουσιάσουν σταδιακά, με τη βοήθεια και υποστήριξη του οργανισμού.

Η συμμετοχή τους διαρκεί για 8 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων, εκτός του πρότζεκτ που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας, αναπτύσσουν καθημερινά τις δραστηριότητές τους στους τομείς του σχεδιασμού, της επικοινωνίας, των πολιτικών και της ενημέρωσης και προώθησης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Αναπτύσσουν επίσης συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις της νεολαίας, που λειτουργούν στη Μπράγκα.

3q

Ακόμη, έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα νέο περιβάλλον, με διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμό και να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν μαζί με άλλα άτομα φρέσκιες ιδέες, σχετικά με θέματα που τους αφορούν. Τι έχουν να πουν όμως οι ίδιοι εθελοντές για την εμπειρία τους;

Σωτήρης Τσουματίδης: “Η Μπράγκα μας έδωσε ζωή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο” Σταμάτης Κρίτσαλος: “Η νεολαία μπορεί να τα καταφέρει αρκεί να τις δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες” Να προσθέσουμε πως η Θεσσαλονίκη κέρδισε τον τίτλο της “Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας” για το έτος 2014.

 

*Ευχαριστούμε την Ελένη Κεφαλληνού για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες 

Πηγή: briefingnews.gr