Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ταμπουλέ-σαλάτα με σπασμένο σιτάρι

23 Ιανουαρίου 2013

Ταμπουλέ-σαλάτα με σπασμένο σιτάρι


ΤΑΜΠΟΥΛΕ-TabboulehΑυθεντικό ταμπουλέ
Το διάσημο λιβανέζικο ταμπουλέ (tabboulet ή tabboulé) , είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ως μια  σαλάτα υγιεινής διατροφής .
Για να παρασκευάσετε μια αυθεντική ταμπουλέ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι και όχι με σιμιγδάλι ,όπως βλέπουμε πολύ συχνά.
Το πλιγούρι είναι θρυμματισμένο στάρι και παρότι θα μουλιάσει στο νερό και θα τραβήξει τους χυμούς των υλικών, δεν θα χάσει το σχήμα του, αλλά θα μοιάζει με μικρές χαντρούλες.
Ο μαϊντανός, που περιέχεται σ’ αυτή την μεσανατολίτικη συνταγή, δίνει μια πραγματική  αναζωογονητική δύναμη.

Συνήθως, οι Λιβανέζες, αδειάζουν το ταμπουλέ σε σκεύος όπου έχουν στρωμένα φύλλα μαρουλιού, λάχανου ή αμπέλου, τα οποία κάνουν χωνάκια, προκειμένου να γευματίσουν και δεν χρησιμοποιούν πιρούνι ή κουτάλι.

Υλικά 
4 μεγάλες ντομάτες ώριμες σφικτές
– 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
– 2 ματσάκια μαϊντανό
– 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
– 1 χούφτα  πλιγούρι
– 1 λεμόνι
– 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 πρέζες αλάτι

Προετοιμασία
Πριν ξεκινήσετε βάλτε μια χούφτα πλιγούρι σε ένα μπολ με νερό ίσα που να το σκεπάζει ένα δάκτυλο, για 15 λεπτά και αφήστε το να μαλακώσει.

Εκτέλεση
Πλύνετε το μαϊντανό παίρνοντας τα φυλλαράκια και κόψτε τα με έ μαχαίρι,ή ψαλίδι, αν προτιμάτε.
Κάνετε το ίδιο με το δυόσμο.
Βάλτε τα και τα δύο σε ένα μπολ.
Κόψτε φρέσκα κρεμμυδάκια σε κύβους τις ντομάτες και βάλτε στο μπολ.
Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, βγάλτε το, και πιέστε το ανάμεσα στα χέρια σας ελεφρά, για να φύγει το νερό. Βάλτε το στο μπολ με τα υπόλοιπα.

Καρύκευμα:
Στύψτε 1 ολόκληρο λεμόνι και αδειάστε το στο μπολ, αλατίστε και ρίξτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Ανακατέψτε απαλά τα υλικά, ανασηκώνοντάς τα με δυο κουτάλες 4 φορές. Προσέξτε ιδιαίτερα το σημείο αυτό, για να μην σπάσετε τα υλικά και αποκτήσουν όψη ταλαιπωρημένης μπαγιάτικης σαλάτας.
Η εμφάνιση του ταμπουλέ πρέπει να είναι λαμπερή, να γυαλίζει, πράγμα που επιτυγχάνεται μόνο με αρκετό λάδι.

 Ας πούμε κάτι ακόμη…
-Ταμπουλέ παρασκευάζουν και στην Αλγερία, αλλά  με σιμιγδάλι, που το μουλιάζουν όχι σε νερό, αλλά σε χυμό ντομάτας και λάδι, ενώ στο Λίβανο, οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο το πλιγούρι (θρυμματισμένο σιτάρι).
-Το λιβανέζικο ταμπουλέ περιέχει λίγο σιμιγδάλι, πολύ μαϊντανό, αφού κύριο συστατικό είναι ο μαϊντανός. Έτσι, γίνεται πιο δροσερό και πιο ελαφρύ, ανάλογα και με τη δόση του λαδιού, βεβαίως, σε σχέση με το ταμπουλέ της Αλγερίας.
-Αν θέλετε να κάνε ένα ταμπουλέ, όχι κατ ανάγκη λιβανέζικο, μπορείτε άνετα να προσθέσετε οτιδήποτε έχετε στη διάθεσή σας εκείνη τη στιγμή, όπως  λαχανικά, ζαμπόν, αρακά ,δημιουργώντας τις δικές σας  αυθεντικές συνταγές ταμπουλέ!
– Πολύ ταιριαστό είναι και το αγγούρι, που θα κόψετε σε μικρά κυβάκια και σε ποσότητα που επιθυμείτε. Θα δώσει μια πραγματική δροσερή γεύση!
-Διπλασιάστε την συνταγή, ανάλογα με τα άτομα, που θα είναι στο γεύμα.
-Μπορείτε ακόμη να μουλιάσετε το πλιγούρι ή το σιμιγδάλι σε νερό με λίγο λάδι, αλλά στην παρασκευή, θυμηθείτε να βάλετε λιγότερο. Λοιπόν, δοκιμάστε, προσαρμόστε ότι έχετε από υλικά και δημιουργείστε για να καταπλήξετε!

Κείμενο, μετάφραση και προσαρμογή ThassosPressΦΩΤΟ: Wikipedia

Πηγή: ftiaxno.gr