Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Το Αζερμπαϊτζάν δίνει φιλί ζωής στον Ναμπούκο

23 Ιανουαρίου 2013

Το Αζερμπαϊτζάν δίνει φιλί ζωής στον Ναμπούκο

pic-0-norm (1)Ο μεγάλος αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Η αζέρικη κοινοπραξία «Σαχ Ντενίζ» υπέγραψε στη Βιέννη κατ’ αρχήν συμφωνία, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση του 50% στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου ‘Ναμπούκο’, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν σε χώρες της Ε.Ε.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Nabucco Gas Pipeline International (NIC), Ρέινχαρντ Μίτσεκ, πρόκειται για «ένα γιγάντιο βήμα» προς την υλοποίηση του ‘Ναμπούκο’,  που θεωρείται το αντίπαλο δέος του ρωσικού αγωγού ‘South Stream’, αλλά έως σήμερα δεν είχε βρει έναν εταίρο για την πραγματοποίηση του έργου και την παροχή του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία η οποία για να επικυρωθεί επισήμως, θα πρέπει να λάβει την τελική μορφή της στα τέλη Ιουνίου του 2013, ήταν η «επισημοποίηση» της έκφρασης ενδιαφέροντος από την πλευρά της «Σαχ Ντενίζ», όπως είχε κατ αρχήν εκφραστεί, στις 10 Ιανουαρίου στη Σόφια.

Η αζέρικη «Σαχ Ντενίζ» είναι κοινοπραξία και περιλαμβάνει επίσης τη British Petroleum ( στο 25% των μετοχών), τη γαλλική Total (κατά 10%) και τη νορβηγική Statoil (κατά 10%). Το γιγαντιαίο έργο του αγωγού ‘Ναμπούκο’, δεν είναι μόνο ανταγωνιστικό προς τον ρωσικό αγωγό South Stream, αλλά και με τον αγωγό TransAdriatic Pipeline (TAP).

Ο ‘Ναμπούκο’, έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη η οποία τα τελευταία χρόνια κρίνεται ως υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία.

Πηγή:voria.gr