Αστρονομία & Αστροφυσική

Ακτίνες γάμμα προϊόν κοσμικής έκρηξης στο γαλαξία μας χτύπησαν τη Γη

25 Ιανουαρίου 2013

Ακτίνες γάμμα προϊόν κοσμικής έκρηξης στο γαλαξία μας χτύπησαν τη Γη

aktines-g-gi-94757Ακτίνες γάμμα χτύπησαν τη Γη κατά το Μεσαίωνα, στην πιο ισχυρή έκρηξη που έχει εντοπιστεί στο Σύμπαν, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της βρετανικής αστρονομικής εταιρείας Monthly Notices of the Royal Astronomical Society αναφέρει πως η Γη χτυπήθηκε από ένα κύμα ακτίνων γάμμα κατά τον 8ο μ.Χ. αιώνα, εξαιτίας της συγχώνευσης δύο μαύρων τρυπών ή αστέρων νετρονίων στο γαλαξία μας (Milky Way).

Το γεγονός αυτό απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες ενέργειας η οποία έφτασε και στον πλανήτη μας.

Το 2012, ομάδα Ιαπώνων ερευνητών εντόπισε έναν ραδιενεργό τύπο άνθρακα (Άνθρακας-14) σε αρχαίους κέδρους.

Αντίστοιχα, στην Ανταρκτική καταγράφηκε απότομη άνοδος στις συγκεντρώσεις βηρυλλίου-10στον πάγο.

Τα εν λόγω ραδιοϊσότοπα δημιουργούνται όταν τα άτομα της άνω ατμόσφαιρας δέχονται υψηλές ποσότητες ραδιενέργειας, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ένα τεράστιο κύμα ενέργειας από το διάστημα χτύπησε τη Γη.

 

Η εξέταση δακτυλίων των κορμών των δέντρων και στοιχείων από τον πυρήνα των πάγων τοποθετεί την κοσμική έκρηξη μεταξύ των ετών 774μχ-775μχ κατά την περίοδο που είθισται να αποκαλούμε Μεσαίωνα.

 

Οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο η ενέργεια να εκλύθηκε από την έκρηξη κάποιου υπερκαινοφανούς αστέρα (σουπερνόβα), καθώς δεν βρέθηκαν συντρίμμια ή άλλα ίχνη.

 

Ομοίως αποκλείστηκε η περίπτωση μιας μεγάλης ηλιακής καταιγίδας.

 

Πλέον Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ιένα κάνουν λόγο για μαζική έκρηξη στο γαλαξία μας, τον Milky Way.

 

Το φάσμα των ακτινών γάμμα ταιριάζει με τη διαμόρφωση των δύο ραδιοϊσοτόπων και η ποσότητα με αυτή που εκλύεται όταν συγκρούονται μαύρες τρύπες, αστέρες νετρονίων ή “λευκοί νάνοι”, το υπόλειμμα δηλαδή του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατό του.

 

Η εκτίμηση της απόστασης της έκρηξης στα 3000-12000 έτη φωτός τοποθετεί το γεγονός εντός των ορίων του γαλαξία μας.

 

Παρότι ακούγεται δραματικό, οι πρόγονοί μας στο Μεσαίωνα δεν κατάλαβαν και πολλά.

 

Κι αυτό γιατί η έκλυση -των κατά τ’ άλλα επικίνδυνων ακτίνων γάμμα- σε τόσο μεγάλη απόσταση είχε ως συνέπεια την απορρόφησή τους από την ατμόσφαιρα, με μοναδικό ίχνος τα δύο ραδιοϊσότοπα.

 

Η παρατήρηση του βαθέως διαστήματος δείχνει ότι οι εκλύσεις ακτίνων γάμμα είναι σπάνιες και συμβαίνουν μια φορά κάθε 10.000 χρόνια ανά γαλαξία το συχνότερο.

 

—Οι ακτίνες γάμμα

 

Οι ακτίνες γ ανήκουν στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Αποτελούν τις ακτίνες με τη μεγαλύτερη συχνότητα, άρα και κατά φωτόνιο ενέργεια του φάσματος.

 

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ακτίνες, οι οποίες διασπούν τις ουσίες των κυττάρων και μεταλλάσσουν το DNA προκαλώντας θάνατο σε όλους σχεδόν τους οργανισμούς που εκτίθενται σε αυτήν.

 

Οι ακτίνες γ παράγονται από ραδιενεργούς πυρήνες και από αστέρια στο διάστημα.

 

Οι ραδιενεργοί πυρήνες προκύπτουν από ορυκτά με περιεκτικότητα σε ραδιενεργή ουσία, από απόβλητα πυρηνικών αντιδραστήρων.

 

Επίσης, από την αντίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με την ατμόσφαιρα, κατά την οποία παράγεται το Ισότοπα του άνθρακα το οποίο περνά στα φυτά κι από εκεί σε όλην την τροφική αλυσίδα.

 

Γενικά, κάθε ουσία, περιέχει ένα ελάχιστο ραδιενεργό ποσοστό της που παράγει ακτίνες γ. Τα αστέρια εκπέμπουν ενέργεια με μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλα τα μήκη κύματος. Κυριότερες πηγές ακτινών γ θεωρητικά είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες.

 

Η ανακάλυψη ισχυρής πηγής ακτίνων γ από το κέντρο του γαλαξία μας υποψιάζει τους επιστήμονες ότι στο κέντρο του βρίσκεται μια μεγάλη μαύρη τρύπα.

Πηγές:econews, wiki