Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Βρυξέλλες και Λευκωσία «τρέμουν» την Μόσχα

25 Ιανουαρίου 2013

Βρυξέλλες και Λευκωσία «τρέμουν» την Μόσχα

pic-0-norm

Η πολύ μεγάλη εξάρτηση της Κύπρου από τα ρωσικά καταθετικά κεφάλαια προκαλεί εκνευρισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται η Κομισιόν σχετικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Η πολύ μεγάλη εξάρτηση της από τα ρωσικά καταθετικά κεφάλαια, τα οποία είναι τοποθετημένα αυτή τη στιγμή σε τράπεζες του νησιού, προκαλεί εκνευρισμό, σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη μέρα της Λευκωσίας, αν για οποιονδήποτε λόγο οι Ρώσοι καταθέτες αποφάσιζαν «αύριο πρωί» να πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν.

Θα άντεχε το σύστημα μια μαζική έξοδο; Στο ερώτημα αυτό, απάντηση δεν μπορεί να δοθεί και στις Βρυξέλλες, θα προτιμούσαν να μην φτάσουν ποτέ στο σημείο να χρειασθεί να δώσουν.

Για την ιστορία, πάντως, και όχι μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή, το συνολικό ποσό που υπολογίζεται ότι έχουν σήμερα Ρώσοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) κατατεθειμένα στα τρία πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου είναι κάτι παραπάνω από 20 δισ. ευρώ (κατ άλλους, φτάνουν στα 25 δισ. ευρώ).

Αν το νούμερο αληθεύει, τότε δικαιολογείται απόλυτα το άγχος και ο εκνευρισμός που επικρατεί τόσο στο νησί όσο και στη βελγική πρωτεύουσα αναφορικά με την επόμενη μέρα της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

 

Πηγή: voria.gr