Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ

26 Ιανουαρίου 2013

Ένας Έλληνας σε θέση κλειδί του ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ

0280169c35eef9158abbd39ef2e09867_LΑπό Νίνα Κομνηνού

Σημαντική θέση στο ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέλαβε ένας Έλληνας γιατρός. Ο Δρ. Άγις Τσουρός κατέχει πλέον τη θέση του Διευθυντή Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόκειται για μία εξέχουσα θέση, κι αυτό διότι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης διαδραματίζει βασικό ρόλο στον καθορισμό των εθνικών πολιτικών για την υγεία, και ιδιαίτερα αυτή των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, των γυναικών και των μεταναστών, των κοινωνικών παραγόντων και των ανισοτήτων που επηρεάζουν την υγεία, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ περιλαμβάνει 53 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και όλων των χωρών που δημιουργήθηκαν από την διάσπαση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ποιος είναι ο Δρ. Α. Τσουρός

Ο Δρ. Άγις Τσουρός είχε ηγετικό ρόλο στην δημιουργία της νέας Πολιτικής και Στρατηγικής του ΠΟΥ για την Ευρώπη – Υγεία 2020, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα Κράτη – Μέλη του ΠΟΥ τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Μάλτα και είναι επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Έχει πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Master και PhD στη Δημόσια Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Nottingham και ειδικότητα Κοινωνικής Ιατρικής / Δημόσιας Υγείας. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του στο University College London.

Στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 1988, διατέλεσε υπεύθυνος πολλών προγραμμάτων και τομέων όπως: προαγωγής υγείας, αστικής υγείας και υγιών πόλεων, τρίτης ηλικίας, δομών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας, πρόληψης και διαχείρισης μη μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου, περιβαλλοντικής υγείας και πολιτικών υγείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Από το 2004 έως το 2006 αποσπάστηκε στην Ελλάδα και ανέλαβε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Συμμετείχε ενεργά στην σύνταξη των δύο τελευταίων νόμων για την δημόσια υγεία και είχε κεντρικό ρόλο στο συντονισμό και την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Έχει αναπτύξει πολλά καινοτόμα προγράμματα και προσεγγίσεις σε θέματα δημόσιας υγείας που είχαν διεθνή απήχηση.

Πηγή: ygeia360.gr