Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η τετραπλή έλικα του DNA “κλειδί” για την καταπολέμηση του καρκίνου

26 Ιανουαρίου 2013

Η τετραπλή έλικα του DNA “κλειδί” για την καταπολέμηση του καρκίνου

dna-elika-karkinos-94799Η τετραπλή έλικα του DNAεντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπινα κύτταρα ενισχύοντας έτσι το οπλοστάσιο της ιατρικής στη μάχη για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες τουΤμήματος Χημείας του Κέιμπριτζαναφέρουν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά “ζωντανά”, στο εργαστήριο, τετραπλές έλικες DNA σε ανθρώπινα κύτταρα.

Οι τετραπλές έλικες βασίζουν τη δομή τους στη γουανίνη. Η γουανίνη (σύμβολο G) είναι η μία από τις δύο βάσεις, μαζί με την αδενίνη, που συμμετέχουν στη δομή των νουκλεοτιδίων των νουκλεϊκών οξέων, του DNA και του RNA.

Ακόμα δύο βάσεις του που απαρτίζουν τα μόρια των νουκλεικών οξέων είναι η κυτοσίνη και η θυμίνη.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Chemistry» η αφθονία της γουανίνης σε κάποια περιοχή του γονιδιώματος συνεπάγεται διάσπαση της διπλής έλικας του DNA, η οποία λαμβάνει τετραπλή μορφή.

Αυτό συμβαίνει μέσω της αλληλεπίδρασης τεσσάρων G βάσεων οι οποίες σχηματίζουν ένα τετράγωνο.

Οι τετραπλές έλικες είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες μεταβατικές δομές και ίσως συνδέονται με την αντιγραφή του DNA, τη βάση δηλαδή της κυτταρικής διαίρεσης, η οποία σημαίνει εξάπλωση του καρκίνου.

Οι ερευνητές παρήγαγαν ειδικά, συνθετικά αντισώματα που προσδένονται στις τετραπλές έλικες του DNA όπου αφθονεί η γουανίνη (G-quadruplexes) και σταθεροποιούν τον πολλαπλασιασμό τους.

Στόχος των ερευνητών είναι να μπλοκάρουν τις τετραπλές δομές DNA και τελικώς την αντιγραφή του γενετικού υλικού των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι τετραπλές έλικες DNA θα υπάρχουν και στα φυσιολογικά κύτταρα, προβλέπουν ωστόσο ότι θα εμφανίζουν διαφορές από εκείνες που εντοπίζονται στα καρκινικά.

Πηγή:econews