Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Ο κήπος» επέστρεψε στην Σουηδία

26 Ιανουαρίου 2013

«Ο κήπος» επέστρεψε στην Σουηδία

00P5170042-short357Ο πίνακας με τίτλο «Ο κήπος» του διάσημου ζωγράφου Ανρί Ματίς, που βρέθηκε στο Λονδίνο, 25 χρόνια μετά την κλοπή του από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, επέτρεψε σήμερα στους ιδιοκτήτες του.

«Ο πίνακας “Ο κήπος” του Ανρί Ματίς επέστρεψε σήμερα σπίτι του από το Λονδίνο.

Τώρα που μιλούμε βρίσκεται εντός κιβωτίου που ταξιδεύει προς το Moderna Museet. Θα παραμείνει επί 24 ώρες στη συσκευασία του για εγκλιματισμό στις συνθήκες του μουσείου και κατόπιν, για πρώτη φορά από την επιστροφή του στη Σουηδία, θα ανοιχθεί η συσκευασία», αναφέρει ανακοίνωση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης.

Η διεύθυνση του μουσείου ανακοίνωσε πως ο πίνακας θα παρουσιασθεί σε ειδική συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11:00, ώρα Ελλάδος.

Η αξία του πίνακα εκτιμάται σε ένα εκατ. δολάρια (περίπου 750.000 ευρώ).

«Εκείνο που μας χαροποιεί είναι ότι βρέθηκε», τονίζει στην ανακοίνωση ο διευθυντής του σουηδικού μουσείου, Ντάνιελ Μπίρνμπαουμ.

Ο πίνακας, που χρονολογείται από το 1920 και είναι φιλοτεχνημένος με εξπρεσιονιστική τεχνική, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο λονδρέζος έμπορος τέχνης Τσαρλς Ρόμπερτς, που ήθελε να τον πωλήσει, ξεκίνησε μία αναζήτηση στα ηλεκτρονικά αρχεία δεδομένων, που δίνουν πληροφορίες για τα κλεμμένα έργα τέχνης, το Art Loss Register (ALR), ταυτοποιώντας το έργο που είχε στην κατοχή του με τον πίνακα που είχε κλαπεί στις 11 Μαΐου 1987 από το σουηδικό μουσείο.

Σύμφωνα με του ειδικούς του ALR, που αναπαρήγαγαν μία φήμη που κυκλοφόρησε στον διεθνή Τύπο, οι κλέπτες είχαν προσπαθήσει εις μάτην να διαπραγματευθούν την επαναπώλησή του στο μουσείο.

Έπειτα από τις πολλαπλώς άκαρπες προσπάθειες παραιτήθηκαν από την προσπάθεια κι έκτοτε η τύχη του πίνακα αγνοείτο.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αρνήθηκε πως είχε έλθει ποτέ σε επαφή με τους κλέπτες: «Το Moderna Museet είναι ένα δημόσιο μουσείο και είναι απολύτως αδύνατο για εμάς να μιλούμε για λύτρα», δήλωσε η εκπρόσωπός του, Κριστίν Εκ.