Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ψωμάκι αφράτο με στραγγιστό γιαούρτι

26 Ιανουαρίου 2013

Ψωμάκι αφράτο με στραγγιστό γιαούρτι

ab621987960500d4afc1db9a306ed89e_LΕύκολα και νόστιμα σπιτικά ψωμάκια!

Συστατικά και τρόπος παρασκευής συνταγή

  1. Ανακατώνουμε το αλεύρι με την μαγια και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γιαούρτι και το νεράκι.
  2. Ζυμώνουμε και αν χρειστεί προσθέτουμε λίγο αλευράκι ακόμα.
  3. Η ζύμη μας δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
  4. Αν κολλάει σημαίνει ότι θέλει λίγο αλεύρι ακόμα.
  5. Σκεπάζουμε την ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό ώστε να φουσκώσει.
  6. Μόλις είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με αλευράκι και την ζυμώνουμε ελαφρά.
  7. Κόβουμε μικρά μπαλάκια με την μισή ζύμη και τα βάζουμε σε ταψί αντικολλητικό και λαδωμένο για μάφινς.
  8. Την υπόλοιπη ζύμη την έβαλα σε φόρμα μακρόστενη ψωμιού λίγο μεγάλυτερη απο αυτη του κέικ.
  9. Υπολόγισα ώστε να χωράνε μαζί στον φούρνο μου.
  10. Μπορείτε να διαλέξετε ότι φόρμα θέλετε.
  11. Πχ. ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή 2 μεγάλες φόρμες κλπ.
  12.  Αφήνουμε τα ψωμιά να φουσκώσουν ξανά.
  13. Αλείφουμε με το γάλα και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο η σουσαμάκι.
  14. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και βγάζουμε τα μικρά ψωμάκια όταν ροδίσουν περίπου στα 25 λεπτά.
  15. Ενώ το μεγάλο ψωμί στα 45 – 50 λεπτά περίπου.
  16. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο το ψωμί από το ρόδινο χρώμα και από τον ήχο που κάνει όταν το χτυπάμε.
  17. Μόλις τα βγάλουμε τα αφήνουμε 5 λεπτά και τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
  18. Μπορούμε να κάνουμε και την 1/2 δόση για λιγότερο ψωμί.
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακ. μαγιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 400 ml νερό χλιαρό περίπου
  • 2 κ.γ.γάλα για άλειμα
  • παπαρουνόσπορος η και σουσάμ

Πηγή:  lovecooking.gr