Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μικρά μυστικά για τα ψάρια

27 Ιανουαρίου 2013

Μικρά μυστικά για τα ψάρια

PsarΞέρατε ότι τα ΩΜΕΓΑ 3 λιπαρά οξέα που αφθονούν στα ψάρια συντελούν:

Ξέρατε ότι τα ψάρια, κατά τους επιστήμονες, είναι η πλέον φυσική πηγή σε ΩΜΕΓΑ 3 λιπαρά οξέα. Τα ΩΜΕΓΑ 3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα σε συγκεκριμένες ζωϊκές και φυτικές τροφές. Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, ο οποίος δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του και επομένως πρέπει να τα «εισάγουμε» στο σώμα μας μέσω της φυσικής πηγής τους, δηλαδή των τροφών μας. Τα ΩΜΕΓΑ 3 λοιπόν είναι ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ» ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ για τον οργανισμό μας.
•    Στην μείωση των πιθανοτήτων καρδιακών επισοδείων και στην βελτίωση της γενικής κατάστασης της καρδιάς
•    Στην μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων, και της σκλήρηνσης των αρτηριών
•    Στην υγειή και αποτελεσματική λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών
•    Στον αποτελεσματικό μεταβολισμό της χοληστερόλης.
•    Στην πρόληψη της κατάθλιψης
•    Στην βελτίωση της μνήμης και της εγκεφαλικής αποτελεσματικότητας
•    Στην καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Για το τηγάνισμα:

Ξέρατε ότι αν χρησιμοποιήσουμε καλαμποκάλευρο στο τηγάνισμα των ψαριών κάνουν πολύ πιο τραγανή κρούστα από το σταρένιο αλεύρι;

Για να μη διαλύεται το ψάρι

Ξέρετε ότι, αν προσθέσετε μία με δύο κουταλιές ξύδι όταν βράζετε ψάρι, κατά προτίμηση από λευκό κρασί, που ταιριάζει περισσότερο στη γεύση του ψαριού, θα διατηρηθεί το ψάρι συμπαγές, δηλαδη δεν θα διαλυθεί όταν το βράζετε, αλλά ούτε όταν θα το σερβίρετε.
Θα κερδίσετε, λοιπόν, διπλά: όταν θα σερβίρετε το ψάρι, θα είναι ωραιότερο οπτικά, αφού θα είναι ολόκληρο, και επίσης δεν θα έχουν χαθεί τα θρεπτικά του συστατικά, που φεύγουν όταν διαλύεται στο νερό κατά το βράσιμο.
Επίσης σκόπιμο είναι να βάζετε ξύδι και στο νερό, όπου πρόκειται να βράσετε αυγά, για να τα κάνετε ποσέ, γιατί έτσι τα αυγά παραμένουν συμπαγή και δεν διαλύονται.

Τί πρέπει να προσέχουμε κατά την παρασκευή σούσι
Η παρασκευή του σούσι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, συγκεκριμένα συστήνεται να είμαστε προσεκτικοί στα παρακάτω:

  • Κατά την παρασκευή του σούσι φροντίζουμε όλα τα σκεύη της κουζίνας που θα χρησιμοποιήσουμε, όπως και ο πάγκος να είναι πεντακάθαρα
  • Αποφεύγουμε τη συχνή επαφή του ωμού ψαριού με τα χέρια γιατί χάνει τη φρεσκάδα του
  • Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ολόφρεσκο

  Προσοχή! Δεν γίνεται ποτέ σούσι με κατεψυγμένο ψάρι!

 

Τόνος για σφριγηλή επιδερμίδα!

Ο τόνος ανήκει στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών. Περιέχει τα πολύ γνωστά μας Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που εκτός από την πολυδιαφημιζόμενη ευεργετική τους δράση για την υγεία της καρδιάς, έχουν και παράπλευρες ιδιότητες. Μία από αυτές είναι ότι διατηρούν το στρώμα των λιπιδίων που βρίσκεται στην επιδερμίδα. Έτσι, είναι ελαστική, δεν δείχνει «άδεια» και έχει όψη υγιή. Βάλτε μία μερίδα τόνου 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή σας και σύντομα θα απολαύσετε τα ευεργετικά αποτελέσματά του.

Εναλλακτικά: Σαρδέλες, τσιπούρες, γαύρος

Ιδέα για συνταγή: Η νοστιμότατη τονοσαλάτα με φρέσκα πράσινα λαχανικά και πατάτες βραστές αποτελεί ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Αντί για παχυντικότατη μαγιονέζα, μπορείτε να γαρνίρετε τη σαλάτα με λαδολέμονο, το οποίο θα έχετε χτυπήσει στο μίξερ για να γίνει παχύρευστο.

Πηγήlovecooking.gr