Άγιον Όρος

Το «Αγιορείτικο με τους «Κηπουρούς του MEGA» στο Άγιον Όρος

28 Ιανουαρίου 2013

Το «Αγιορείτικο με τους «Κηπουρούς του MEGA» στο Άγιον Όρος

SONY DSCΤο «Αγιορείτικο βήμα» βρέθηκε μαζί με τους «Κηπουρούς του MEGA» στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στο άγνωστο εργαστήριο βοτάνων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Στο περιοδικό  οι «Κηπουροί του MEGA»  που κυκλοφορεί στα περίπτερα από τις Εκδόσεις Compupress αναφέρονται όλα τα αγιορείτικα μυστικά για τα βότανα.

Ολο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ
Στο άγνωστο εργαστήριο βοτάνων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γύρω από τα βότανα και τα αρωματικά φυτά. Οι ευεργετικές ιδιότητές τους είναι τόσο πολλές που καθημερινά όλο και περισσότεροι στρέφονται στη χρήση των βοτάνων, αλλά και στην καλλιέργειά τους.
Το Άγιο Όρος, ως γνωστόν, κρύβει έναν θησαυρό από βότανα όλων των ειδών, τα οποία οι μοναχοί συλλέγουν, καλλιεργούν και χρησιμοποιούν. Υπάρχουν μοναχοί που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ φάρμακο και ότι αντιμετωπίζουν όλες τις ασθένειες με τη χρήση των κατάλληλων βοτάνων, ανάλογα με την περίπτωση.eikona(13)

Στη Μονή Βατοπεδίου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένα κέντρο έρευνας και μελέτης θεραπευτικών βοτάνων. Έτσι αποφασίσαμε να επισκεφθούμε για άλλη μία φορά το Άγιο Όρος, καθώς εκτός από τους προσωπικούς μας λόγους είχαμε και ένα επιπλέον κίνητρο: να εξερευνήσουμε το εργαστήριο βοτάνων και να μάθουμε μυστικά για τα βότανα από τους μοναχούς.
Όταν φτάσαμε στη Μονή, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε, ήταν να επισκεφθούμε το εν λόγω εργαστήριο. Μάλιστα ήμασταν τυχεροί, καθώς μας ξενάγησε ο ίδιος ο ηγούμενος Εφραίμ. Όταν μπήκαμε στον εσωτερικό χώρο, σαστίσαμε, διότι μας θύμισε τα εργαστήρια που είχαμε όταν ήμασταν φοιτητές στη Γεωπονική. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι πολύ καλά οργανωμένο, διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και αρκετοί από τους μοναχούς κάνουν διάφορες εργασίες με τη βοήθεια και επισκεπτών. Τα αρώματα που αναδύονταν από την επεξεργασία των βοτάνων ήταν πραγματικά μαγικά. Ήταν τόσο πολλά και διαφορετικά, που όλα μαζί δημιουργούσαν ένα εκπληκτικό άρωμα, το οποίο ούτε ο καλύτερος οίκος παρασκευής αρωμάτων δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει.
Ο ηγούμενος Εφραίμ άρχισε να μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το εργαστήριο:
«Λειτουργεί από το 2010 και το φτιάξαμε, διότι με αυτό τον οικολογικό τρόπο θέλουμε να προσφέρουμε στην υγεία του ανθρώπου. Ένας άνθρωπος είναι υγιής, όταν είναι υγιής ψυχικά αλλά και σωματικά. Και τα βότανα βοηθούν και στα δύο. Έτσι κι αλλιώς, παλιότερα η Μονή είχε μεγάλη ιστορία στα βότανα και θέλαμε να επιστρέψουμε στην παράδοσή μας και να πάμε και ένα βήμα πιο πέρα. Φυσικά, δεν το κάναμε μόνοι μας όλο αυτό, αλλά σε όλη αυτήν την προσπάθεια είχαμε την καθοδήγηση των Ιταλών επιστημόνων, Roberto Micinilli, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Viterbo, και Marco Sarandrea, λέκτορα στο πανεπιστήμιο της Ρώμης».

eikonaa(8)Τα ευεργετικά βότανα 

Τα βότανα θεραπεύουν παθήσεις, όπως ρευματισμοί και αλλεργίες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το Άγιο Όρος είναι ένας βοτανικός παράδεισος, ένα παρθένο μέρος που δεν υποφέρει από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Επίσης, εδώ υπάρχουν συνταγές που οι μοναχοί μαθαίνουν ο ένας στον άλλον εδώ και αιώνες και καλλιεργούνται και συλλέγονται περίπου 50 φυτά με ευεργετικές ιδιότητες.
Τα βότανα συλλέγονται, αποξηραίνονται και τυγχάνουν επεξεργασίας ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαπουνιών, ειδικών σαμπουάν, κρεμοσάπουνων, αρωματισμένων ελαίων και ειδικών αλοιφών με αγνά υλικά και εκπληκτικά αρώματα. Επιπλέον προστίθενται άλλα αγνά υλικά, όπως η πρόπολη, τα φρούτα, το μέλι, τα οποία επίσης παράγονται από τους μοναχούς με βιολογικό τρόπο, αφού στη Μονή δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή φυτοφάρμακα.

Ενδεικτικά, μερικά από τα φυτά που καλλιεργούνται, συλλέγονται και χρησιμοποιούνται είναι: απαθόχορτο, δάφνη, καλέντουλα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, αχιλλέα, βαλσαμόχορτο, αλόη, υπερικό, μέντα, δυόσμος, χαμομήλι, τσάι.
Η φύση έχει φροντίσει να μας εφοδιάσει με όλα τα βότανα που διατηρούν τον άνθρωπο σε καλή υγεία.Η επίσκεψη αυτή στο Άγιο Όρος ήταν μία απίστευτη εμπειρία για πολλούς και διαφορετικούς λόγους και παροτρύνουμε όσους μπορούν και θέλουν, να επισκεφθούν τη Μονή από κοντά.
Ευχαριστούμε τον ηγούμενο Εφραίμ και όλους τους μοναχούς για τη φιλοξενία, τις συμβουλές τους και την καθοδήγησή τους.
Ευχαριστούμε επίσης το δημοσιογράφο Γιώργο Θεοχάρη από το site «Αγιορείτικο Βήμα» που μας συνόδευσε.

 

Πηγή:agioritikovima.gr