Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Επιστροφή της εικόνας του Αγίου Φωτίου ύστερα από σαράντα σχεδόν χρόνια

30 Ιανουαρίου 2013

Επιστροφή της εικόνας του Αγίου Φωτίου ύστερα από σαράντα σχεδόν χρόνια

ag.fotis_Μετά από οδύσσεια σαράντα περίπου χρόνων, η εικόνα του Αγίου Φωτίου, του 19ου αι., από τον ομώνυμο ναό  του Αγίου στην Αγία Τριάδα Καρπασίας, που είχε κλαπεί  από τους Τούρκους, παίρνει το δρόμο της επιστροφής στην γενέθλια γη της Κύπρου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ, αυτό έγινε κατορθωτό χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Συνοδικού Γραφείου Μνημείων και Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, προσφύγων κατοίκων της Αγίας Τριάδας αλλά και άλλων συμπατριωτών μας, που ευαισθητοποιήθηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό.

 

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε δημοπρατικό  οίκο του Dusseldorf (Γερμανία) εντοπίστηκε η εικόνα του Αγίου Φωτίου (49 x 36 εκ.), με σκοπό την δημοπράτησή της στις 26 Ιανουαρίου. Κατόπιν έρευνας και αξιόπιστων μαρτυριών, διαπιστώθηκε η κυπριακή προέλευση της εικόνας και ειδικότερα ότι αυτή κλάπηκε από τον ομώνυμο ναό του Αγίου Φωτίου της κατεχόμενης Αγίας Τριάδας, κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής, από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

 

Γιαυτό το λόγο ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, μετέβη στο Dusseldorf, το Σάββατο 26 Ιανουαρίου και ανέκτησε την εικόνα.

(φώτο αρχείου)

Πολύ σύντομα αυτή θα επαναπατρισθεί στην Κύπρο και θα φιλοξενηθεί στον προσφυγικό ναό των Τριών Ιεραρχών, Λειβαδιών Λάρνακας, μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης του κατεχόμενου ναού του Αγίου Φωτίου από τις κατοχικές δυνάμεις. Στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών λειτουργεί ο εκτοπισθείς ιερέας της κοινότητας π. Κωσταντίνος Παπακώστας.

Πηγή: onlycy.com