Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Οι μεγαλουπόλεις αλλάζουν τον καιρό

31 Ιανουαρίου 2013

Οι μεγαλουπόλεις αλλάζουν τον καιρό

C2AE85DC022C786EBE246CA8C023CCFDΟι συνθήκες που επικρατούν σε αυτές επηρεάζουν τις θερμοκρασίες σε άλλες περιοχές

 

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στις μεγαλοπούλεις έχουν επίδραση σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω τους
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση έκανε ομάδα ειδικών στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στις μεγαλουπόλεις μεταβάλλει τις καιρικές συνθήκες επηρεάζοντας τις θερμοκρασίες που επικρατούν όχι μόνο σε γειτονικές τους περιοχές αλλά και σε αρκετά μακρινές από αυτές.

 

Η «απορριπτέα» θερμότητα

Την έρευνα διεξήγαγαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριδας και το Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Ερευνας των ΗΠΑ. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η θερμότητα που παράγεται στις μεγαλουπόλεις από διάφορες πηγές (κτίρια, αυτοκίνητα κ.α) δεν απορροφάται στο εσωτερικό των πόλεων στο σύνολό της.

Αυτή η απωλεσθείσα πλεονάζουσα θερμότητα επιδρά στα ρεύματα αέρα και σε άλλα ατμοσφαιρικά συστήματα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η θερμοκρασία σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων ή και χιλιάδων χλμ μακριά από τις μεγαλουπόλεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στις μεγαλουπόλεις μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει τη θερμοκρασία σε περιοχές που βρίσκονται ακόμη και 1.600 χλμ μακριά τους.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου δύο επιπτώσεις στο Βόρειο Ημισφαίριο. Στις μη αστικές περιοχές της Βορείου Αμερικής και της Ασίας που βρίσκονται εντός της ακτίνας της κλιματικής επίδρασης από τη μεγαλούπολη, η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου. Το φαινόμενο στην Ευρώπη έχει αντίθετα αποτελέσματα αφού η θερμοκρασία στις μη αστικές περιοχές μειώνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η διαπίστωσή τους εξηγεί το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές βιώνουν υψηλότερες θερμοκρασίες τον χειμώνα από εκείνες που προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα. Για αυτό,όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει από εδώ και πέρα στα κλιματικά μοντέλα να λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας της «απορριπτέας» θερμότητας των μεγαλουπόλεων. H έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

του Θοδωρή Λαΐνα

Πηγή:tovima.gr