Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εξετάσεις, πρόληψη και κληρονομικότητα

1 Φεβρουαρίου 2013

Εξετάσεις, πρόληψη και κληρονομικότητα

Fitness-and-Triathlon-Training-300x240«Για σένα νοιάσου και γυμνάσου» έλεγε παλιά μία διαφήμιση και, σίγουρα, η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία.

Ομως ο αθλούμενος -ή οι συγγενείς του εάν πρόκειται για μικρό παιδί- πρέπει να ενδιαφερθεί για τον εαυτό του πολύ πριν αρχίσει την άσκηση γιατί, κάποιες φορές, η άθληση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα τελευταία χρόνια τα γυμναστήρια, οι αθλητικοί σύλλογοι και οι χώροι ομαδικών παιχνιδιών ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Οι επιτυχίες των αθλητών μας, κατά τα παρελθόντα έτη, ώθησαν χιλιάδες γονείς να γράψουν τα παιδιά τους σε αθλητικούς συλλόγους με στόχο να μοιάσουν στον Γκάλη, τον Ζαγοράκη, την Πατουλίδου κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι κάθε ηλικίας θυμήθηκαν ότι είχαν ταλέντο στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, τον στίβο και κάθε Σαββατοκύριακο γεμίζουν γήπεδα και αλάνες όπου αγωνιζόμενοι με πάθος προσπαθούν να δείξουν ότι ήταν… διαμάντια που χάθηκαν στην άμμο των συμφερόντων. Αποτέλεσμα; Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και επαγγελματίες αθλητές, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας πλημμελών ιατρικών εξετάσεων. «Εχει πεθάνει πατέρας μπροστά στο παιδί του την ώρα που παίζανε μπάλα σε αντίπαλες ομάδες» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής παίδων στο νοσοκομείο Αγ. Σοφία, και πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής της ΕΠΟ, Γιάννης Οικονομίδης στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Πολλοί αθλητικοί σύλλογοι ζητούν μία βεβαίωση από παθολόγο για να γράψουν ένα παιδί σε κάποια ομάδα. Πόσο ασφαλή, όμως, είναι αυτό και τι παραπάνω πρέπει να κάνει ένας γονιός; «Απαιτούνται γενικές εξετάσεις αίματος, πλήρη τσεκ απ, υπό την έννοια της χοληστερίνης ώστε εάν υπάρχει κληρονομική χοληστεριναιμία να ληφθούν μέτρα για καρδιολογικό έλεγχο. Να γίνει εξέταση από καρδιολόγο ή παιδίατρο για φυσήματα κ.λπ., ηλεκτροκαρδιογράφημα και τρίπλεξ καρδιάς και έλεγχος αρτηριακής πίεσης», δήλωσε στην «Κ» η παιδίατρος Πίτσα Πρεβεδουράκη.

Εκτός από τα προβλήματα καρδιάς, οι γονείς πρέπει να προφυλάξουν τα παιδιά τους και από τραυματισμούς. «Ενα παιδί πρέπει να κάνει αναπνευστικές εξετάσεις, να υποβληθεί σε ορθοπεδική εκτίμηση για πιθανά προβλήματα σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, σπονδυλόλυση), εξέταση γονάτων και κινητική ανάλυση βάδισης. Εάν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό πρέπει να γίνουν απλοί εργομετρικοί έλεγχοι», μας λέει ο ορθοπεδικός, χειρουργός, εξειδικευμένος στις αθλητικές κακώσεις και γιατρός των εθνικών ομάδων βόλεϊ καθώς και της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Τσούκας και προσθέτει: «Στην Ελλάδα, ακόμα οι επαγγελματικές ομάδες δεν έχουν ειδικά τμήματα επιστημονικής πρόληψης τραυματισμών. Πώς, λοιπόν, να περιμένουμε να υπάρχει κάτι τέτοιο σε επίπεδο παιδιών; Η Μίλαν είχε το «Μίλαν Lab», η Ρεάλ το «Ρεάλ Tech» ακόμα και η Μπόλτον διαθέτει κλινική τραυματισμών μέσα στο γήπεδο. Στην Ελλάδα, μοναδική εξαίρεση αποτελεί το «ΠΑΟ Lab», το οποίο, όμως, χρειάζεται έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας». Σε ό,τι αφορά τους «αθλητές του Σαββατοκύριακου», ο κ. Τσούκας συμβουλεύει: «Πρέπει να κάνουν ήπια προπόνηση όλη την εβδομάδα, καλό ζέσταμα πριν από τον αγώνα και να μην ξεχνάνε ότι τα χρόνια έχουν παρέλθει».

Της Σπυριδούλας Σπανέα
Πηγές:kathimerini.gr -iatrikanea.gr