Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

14 εναλλακτικές χρήσεις στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών

1 Φεβρουαρίου 2013

14 εναλλακτικές χρήσεις στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών

carot1 

Σε εποχές κρίσης δεν πρέπει να πετάμε τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε απολύτως τίποτα…ακόμα και τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Επειδή θεωρείτε ότι δεν τρώγονται, αυτό δε σημαίνει, ότι δε μπορούν να φανούν χρήσιμα.
 Στο σπίτι 
Επίμονοι λεκέδες: Πριν ανοίξετε το ντουλάπι με τα καθαριστικά προϊόντα και πιάσετε στο χέρι σας το πιο αποτελεσματικό (και τοξικό συνήθως) δοκιμάστε λίγο λεμόνι.
Ρίξτε λίγες σταγόνες, προσθέστε λίγο αλάτι ή μαγειρική σόδα και τρίψτε το λεκέ με τις φλούδες του λεμονιού.
Προσοχή όμως με το τρίψιμο, ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητες επιφάνειες.


Τα κάνει αόρατα: Το παλιό, κλασικό κόλπο θα κάνει τις κούπες του καφέ σας να λαμποκοπούν. Λίγος πάγος, λίγο αλάτι, λίγες φλούδες λεμονιού μέσα στην κούπα και ένα λεπτάκι μετά οι κούπες αστράφτουν. 


Καθαρίστε τον βραστήρα σας: Αντί να καθαρίζετε τον βραστήρα σας με χημικά, προσπαθήστε με μία πιο οικολογική μέθοδο, αυτή του λεμονιού. Βράστε νερό, τοποθετήστε μερικές (μέχρι πρότινος άχρηστες) φλούδες λεμονιού και αφήστε το για μία ώρα. Θυμηθείτε να το έχετε βγάλει από την πρίζα, για περισσότερη οικονομία. Ξεπλύνετε καλά και ο βραστήρας σας θα είναι πάλι σαν καινούριος. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το θερμός σας.

Βάψτε τα υφάσματά σας: Αν έχετε βαρεθεί να βλέπετε τα ίδια υφάσματα σπίτι σας (ή αν θέλετε να αλλάξετε λίγο την γκαρνταρόμπα σας) μερικές φλούδες από ρόδι είναι η καλύτερη λύση. Χρησιμοποιήστε ένα δοχείο (το οποίο δεν βάφει και χωράει όλο το ύφασμα μέσα), γεμίστε το με ζεστό νερό και τις φλούδες του ροδιού. Σιγοβράστε το νερό και τις φλούδες την επόμενη μέρα και στη συνέχεια αφαιρέστε τες. Σιγοβράστε το υπόλοιπο μείγμα για μία ακόμα ώρα και αφήστε το ύφασμα να κρυώσει όλη τη νύχτα. Αφαιρέστε την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε με κρύο νερό και είναι έτοιμο. Πριν επιχειρήσετε να βάψετε το αγαπημένο σας ρούχο βέβαια, κάντε μία πρόβα σε ένα παλιό ύφασμα, για κάθε ενδεχόμενο.

Στο φαγητό 
Εκχυλίσματα από εσπεριδοειδή: Λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ είναι ιδανικά για να φτιάξετε τη δική σας αρωματική σκόνη για μαγείρεμα. Αφαιρέστε την ψίχα και αφήστε το υπόλοιπο να στεγνώσει για τρεις ή τέσσερις μέρες. Κατόπιν, βάλτε τη στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει σκόνη. Φυλάξτε τη σε ένα καθαρό βάζο και χρησιμοποιήστε τη για να αρωματίσετε φαγητά, γλυκά ή το …σαλόνι σας. Το μείγμα της σκόνης, που έχετε ήδη φτιάξει μπορείτε να το προσθέσετε στη ζάχαρή σας για να την αρωματίσετε.

Πιπέρι με άρωμα λεμόνι: Ανακατέψτε τη σκόνη (που από ότι καταλάβατε επείγει να τη φτιάξετε, γιατί θα σας λύσει τα χέρια) με φρέσκο πιπέρι και προσθέστε τη στα φαγητά σας για έξτρα γεύση και άρωμα.


Λάδι με εσπεριδοειδή: Κοπανήστε τις φλούδες εσπεριδοειδών (αφαιρέστε την ψίχα πρώτα) σε ένα γουδί και προσθέστε λίγο λάδι. Τοποθετήστε το σε ένα βάζο με περισσότερο λάδι και αφήστε το για έξι ώρες. Μεταφέρετε το μείγμα σε μία καθαρή γυάλα και το αρωματικό σπιτικό σας λάδι είναι έτοιμο.

Τραγανά τσιπς: Ανακατέψτε τις φλούδες από πατάτες με αρκετό χυμό λεμονιού και λάδι μέχρι να καλυφθούν τελείως. Απλώστε έπειτα τις φλούδες από τις πατάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και μαγειρέψτε στην πιο υψηλή θερμοκρασία του φούρνου σας, για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αλατίστε και απολαύστε τα γευστικά τσιπς, που μόλις φτιάξατε. Θυμηθείτε πρώτα βέβαια, να έχετε πλύνει τις φλούδες αρκετά καλά. Και για όσους ακόμα απορούν, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι οι φλούδες από τις πατάτες είναι εκείνες που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά.


Χυμός λαχανικών: Βράστε φλούδες από πατάτες, καρότα, κρεμμύδια μαζί με τα κοτσάνια από πράσα, μαϊντανό κλπ και φτιάξτε τον πιο γευστικό χυμό λαχανικών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας αντί για νερό. Προσθέτει περισσότερη γεύση και είναι πιο υγιεινός.

Μαλακώστε την μαύρη ζάχαρη: Αν κάθε φορά που ανοίγετε το βαζάκι της μαύρης (ή καστανής σας ζάχαρης) «παλεύετε» για μία κουταλιά, τότε μπορείτε να προσθέσετε λίγη φλούδα από λεμόνι, που θα κρατήσει την υγρασία και θα την αρωματίσει.

Ομορφιά 
Μάσκα μπανάνας: Πασπαλίστε με ζάχαρη τις φλούδες από μπανάνα (από την πλευρά της σάρκας) και τρίψτε το σώμα σας απαλά. Κάντε ένα ντους για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα και χαρείτε την απαλή σας επιδερμίδα.
Ανανεώστε το πρόσωπό σας: Για να τονώσετε το κουρασμένο δέρμα σας, τρίψτε φλούδες από πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και μετά ξεπλύνετε απαλά με χλιαρό νερό.

Ενυδάτωση: Τρίψτε το φλοιό του αβοκάντο στο πρόσωπό σας και προσφέρετέ του την πιο πλούσια ενυδάτωση.
Πηγή: http://alttherapy.blogspot.gr/2013/01/14.html#ixzz2J8kPKakV

Ανακουφίστε τα μάτια σας: Η μέθοδος με το αγγούρι στα μάτι είναι γνωστή. Πλέον, αντί να χαραμίσετε το αγγούρι, φάτε το, στη θέση του βάλτε φλούδες από πατάτες για 15 λεπτά και πείτε αντίο στα κουρασμένα μάτια.

Πηγές:www.clickatlife.gr – alttherapy.blogspot.com