Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Γέροντας Θεόφιλος Ζησόπουλος, η ζωή και το έργο του

2 Φεβρουαρίου 2013

Γέροντας Θεόφιλος Ζησόπουλος, η ζωή και το έργο του

scale-750x750 (2)Ο λέων κεκοίμηται!

Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 29.1.2013 ένας ταπεινός λευίτης της Εκκλησίας μας.

Ένας τίμιος εργάτης του Ευαγγελίου του Χριστού.

Ένας άνθρωπος της θυσίας και της προσφοράς.

Μετέστη εις τάς αιωνίους μονάς ο πατήρ Θεόφιλος, ο γέροντας της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Αδελφότητος ΛΥΔΙΑ.

Ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος -κατά κόσμον Θεόδωρος- Ζησόπουλος, γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι των Γρεβενών την 1η Μαΐου του 1930, από τον Γεώργιο και την Παρασκευούλα Ζησοπούλου.

Απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Γρεβενών το έτος 1949 και το ίδιο έτος εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, από την οποία απεφοίτησε το 1952.

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Διεύθυνση του Θρησκευτικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καλύπτοντας τις ανάγκες του κηρύγματος Μονάδων της Αττικής.

Την 7η Μαΐου του 1956 κείρεται μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Γουμενίσσης, που υπαγόταν τότε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και την επομένη 8 Μαΐου, χειροτονείται διάκονος και προσλαμβάνεται ως ιεροκήρυκας. Μετά από μία τριετία, την 17η Μαΐου του 1959, Κυριακή των Μυροφόρων, χειροτονείται στην Δορκάδα του Κιλκίς, στον βαθμό του πρεσβυτέρου και προχειρίζεται σε αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις Κιλκισίου, Ελευθερουπόλεως, Μεσσηνίας, Κασ­σαν­δρείας, Φλωρίνης και τέλος στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, απ΄ όπου και συνταξιο­δο­τήθηκε το 1987, αλλά δεν αποστρατεύτηκε από τον ευγενή στρατό του Χριστού.

Το 1993 και για τις ανάγκες του ραδιοφωνικού και του τηλεοπτικού σταθμού, έλαβε το πτυχίο δημοσιογραφίας.

scale-750x750 (15)

scale-750x750 (14)

Αυστηρός στον εαυτό του, με υποδειγματική πολιτεία σ’ όποιον τόπο υπηρέτησε, καθιερώ­θηκε στις καρδιές όλων.

Η φλογερή του πίστη και η αυθεντική του αγάπη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, μεταρσίωνε ολόκληρη την ύπαρξή του. Πόθος του «τό αύριο να κάνουμε καλύτερο από το χθές»˙ σκοπός του «η εγκαθίδρυση του κράτους του Θεού». Με ιερή αγωνία θα μπορούσε να επαναλαμβάνει με τον απόστολο Παύλο: «Εάν γάρ ευαγγελίζωμαι, ουκ έστι μοι καύχημα˙ ανάγκη γάρ μοι επίκεται˙ ουαί δε μοί εστιν εάν μή ευαγγελίζωμαι».

Εν ψύχει και καύσωνι, πεζοπορών, έκανε άμβωνά του το ύπαιθρο, τις πλατείες, τους δρόμους, τα αλώνια, τα καφενεία, κάθε τόπο όπου μπορούσαν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι λίγοι άνθρωποι. Το κήρυγμα τον αναζωογονούσε, τον έτρεφε. Διψούσε να σώσει αθάνατες ψυχές.

Η ιεραποστολή ήταν το έργο και η ζωή του. Την θεωρούσε ως την μεγαλύτερη φιλαν­θρωπία. «Αν δώσουμε στον άνθρωπο τον Θεό, του δίνουμε το πάν», συνήθιζε να λέει. Μαζί με τον προφορικό λόγο, στον οποίο αναλώθηκε, χρησιμοποίησε και τον γραπτό λόγο. Όργανά του τα μαχητικά περιοδικά «Εγερθείτε», «Γρηγορείτε», «Ο αντίλαλος», «Ο μαθητής», «Αγία Λυδία». Το περιοδικό «Αγία Λυδία» εδώ και 40 χρόνια μιλά στον λαό μας με μια ειλικρινή και τίμια φωνή, ελέγχει τα κακώς κείμενα, δίνει γραμμή πλεύσεως, τροφοδοτεί με τα νάματα της πίστεως.

scale-750x750 (13)

Επίσης, εξέδωσε εκατοντάδες φυλλάδια και βιβλία πνευματικής οικοδομής. Ο λόγος του μεστός, σαφής, οικοδομημένος και εμπνευσμένος από το κεφαλόβρυσο του Ευαγγελίου.

Το 1958 ιδρύει την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Νεανίδων Η ΔΟΡΚΑΣ, που δραστηριοποιείται στην φιλανθρωπία και στην στήριξη νεανίδων και το 1965 την Ορθόδοξο Χριστιανική Αδελφότητα ΛΥΔΙΑ, τιμώντας το όνομα της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής, που κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο στους Φιλίππους. Λίγα χρόνια αργότερα, με προτροπή του, ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρός Αλέξανδρος καταθέτει υπόμνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη της εξαίρετης αυτής γυναικείας μορφής.

Η πρόταση γίνεται ολοθύμως αποδεκτή από την Σύνοδο και η Αγία έκτοτε τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 20 Μαΐου. Η Αδελφότητα αυτή δραστηριοποιείται κυρίως στον ιεραποστολικό τομέα.


scale-750x750 (12)

Η αγάπη του για τον Θεό και τον άνθρωπο εφευρετική και ανεξάντλητη.

scale-750x750 (11)Όταν στην περιοχή του Κιλκίς, γύρω στα 1960, έπεσε επιδημία ασιατικής γρίππης και τα δύο Γυμνάσια του Κιλκίς είχαν μείνει με ελάχιστους μαθητές, ο πατήρ Θεόφιλος με τον τότε Σχολίατρο επισκέφθηκαν τα άρρωστα παιδιά, από τα γύρω χωριά, στα δωμάτια που ενοικίαζαν, ακατάλληλα συχνά για διαμονή.

Οι γονείς των περισσοτέρων ήταν στην Γερμανία και τα παιδιά έμεναν στην πόλη του Κιλκίς, όπου ήταν το Γυμνάσιο, με την πλημμελή μέριμνα και επίβλεψη του παππού και της γιαγιάς.

Τότε, ο γιατρός μερίμνησε για την υγεία τους και ο πατήρ Θεόφιλος, σκεπτόμενος ως πατέρας, συνέλαβε ένα μεγαλόπνοο όραμα. Να ιδρύσει μαθητικά οικοτροφεία, θηλέων και αρρένων, για να προσφέρει σ’ αυτά τα παιδιά οικογενειακή φροντίδα και θαλπωρή.

Τα οικοτροφεία αυτά ήταν το σπίτι, η οικογένεια, το φροντιστήριο, το κατηχητικό για κάθε παιδί. Ο ιδρυτής τους δεν μεριμνούσε μόνο για την εξασφάλιση του φαγητού και του ύπνου των παιδιών, αλλά και για την αγωγή συγχρόνως και την μόρφωσή τους. 200-220 παιδιά κάθε χρόνο και για μία περίπου δεκαετία βρήκαν μία ζεστή φωλιά και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους.scale-750x750 (10)

Παρόμοιο έργο πραγματοποίησε αργότερα και στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, όπου χάρη στην πατρική του φροντίδα, ωφελήθηκαν, κατά τον ίδιο τρόπο, πολλά παιδιά της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά.

Η μέριμνά του για τα νειάτα της πατρίδος μας και τα προβλήματά τους, για την καλλιέργεια του εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος των παιδιών, αλλά και γενικότερα του λαού μας, τον οδήγησε στην δημιουργία κατηχητικών σχολείων, αγιογραφικών κύκλων και εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων.

Με την φροντίδα του λειτουργούν Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής, καθώς και Χριστιανικές Ομάδες μαθητών σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Μακεδονίας, με την ευλογία των οικείων Επισκόπων.scale-750x750 (9)

Η Κατασκήνωση «Η Χαρά των Παιδιών», που από το 2010 λειτουργεί σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, έχει διαγράψει μια επιτυχή πορεία 40 περίπου χρόνων. Ξεκίνησε δειλά το 1970, στον χώρο αυτό, στο Κέντρο Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αδελφότητος.

Τα σύνορα της πατρίδος μας όμως, στάθηκαν μικρά για να περικλείσουν την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για την νεότητα. Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλόκ, παιδιά από την Βουλγαρία, την Βόρειο Ήπειρο, καί, μετά τον πόλεμο της Σερβίας, τα ορφανά και ταλαιπωρημένα παιδιά της Βοσνίας γεύθηκαν τους εύχημους καρπούς της αγάπης του.

Και δεν έμεινε εκεί! Το πρόγραμμα φιλοξενίας επεκτάθηκε στους αναπήρους του πολέμου, στα αδικημένα παιδιά της Λευκορωσίας, θύματα του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, στους ποντίους της Γεωργίας και της Ρωσίας, στους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, σε Τσέχους, Ρουμάνους, ομογενείς από Ουκρανία και Αυστραλία.scale-750x750 (4)

Συνολικά, μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν περίπου 25.000 ελληνόπουλα και 20.000 παιδιά ομοδόξων χωρών.

 

Αφουγκραζόμενος τον παλμό της εποχής, επιθυμεί να ακουστεί ο λόγος του Θεού στα ερτζιανά κύματα, ο Χριστός στο μικρόφωνο! Δεν περιμένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Η λαχτάρα του για ιεραποστολή πιέζει τις συνθήκες. Καταθέτει τον εαυτό του και προχωρά. Οι αντιξοότητες είναι για τον πατέρα Θεόφιλο προκλήσεις.

7 Ιουλίου του 1993. Η φωνή του Χριστού μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων! Εκπέμπει για πρώτη φορά ο ραδιοφωνικός σταθμός «Λυδία η Φιλιππησία», ο οποίος με τις άοκνες προσπάθειες του πατρός Θεοφίλου γαληνεύει, ανακουφίζει, αναπλάθει ψυχές.scale-750x750 (7)

Το 1996 παίρνει μία τολμηρή απόφαση. Αντιλαμβανόμενος την καταλυτική επίδραση της τηλεοράσεως, αναλαμβάνει το βάρος της στελεχώσεως και λειτουργίας του εκκλησιαστικού τηλεοπτικού σταθμού 4Ε, που σήμερα μεταδίδεται δορυφορικά και μέσω του διαδικτύου σε όλο τον πλανήτη. Από το 1996 έως σήμερα, για 17 χρόνια, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι ο ιθύνων νούς, ο πνευματικός καθοδηγητής.

Κρατά το τιμόνι του σταθμού και καταθέτει καθημερινά τον μόχθο του με συνέπεια, υπομονή, με μια αφοπλιστική εργατικότητα, περιφρονώντας τις θυσίες που απαιτούνται από μέρους του, χωρίς να δώσει «ύπνον τοίς οφθαλμοίς του και τοίς βλεφάροις του νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοίς κροτάφοις του», αρκεί να δοξάζεται το Άγιο Όνομα του Θεού και να υπηρετεί ο σταθμός τον Χριστό και την Ελλάδα.

scale-750x750 (8)

 

Αναλώθηκε ψυχή τε και σώματι στην διάδοση του λόγου του Θεού. Μοναδικός του οραματισμός το «ελθέτω η Βασιλεία Σου». Διέθεσε όλα τα χαρίσματα του Θεού και όλες του τις δυνάμεις για την εξάπλωση της Βασιλείας Του.

Ένας γενναίος έφυγε! Ένας πρωτοπόρος ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου βρίσκεται τώρα εις τάς αιωνίους μονάς. Ένας άξιος κληρικός που τίμησε το ράσο του και έσπειρε αφειδώλευτα τον λόγο του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων αναπαύεται από σήμερα στην αγκαλιά του Θεού, τον Οποίο λάτρεψε και υπηρέτησε με ζήλο και πίστη.

image.ashx


Ας έχουμε την ευχή του.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=mQScLfz_AMA?feature=player_detailpage&w=640&h=360]

Πηγή: elafosdorkas.blogspot.gr